Een nieuwe Euro, een nieuwe belastingzegel? (CS25)

Buitenland

Het is nu augustus 2002 en informatie over Euro-belastingzegels komt nog steeds binnen. Van België heb ik van ons Belgische lid, de heer De Cock-Perreman te horen gekregen dat de onlangs uitgekomen belastingzegels weer zijn veranderd. In april 2002 is daar een overval gepleegd op een transport van de nieuwe Belastingzegels. De overheid reageerde hierop met het diverse aanpassingen op de bestaande belastingzegels en gaf deze uit eind april 2002. De bestaande voorraden werden opgemaakt en aangevuld met de nieuwe zegels. 

Om de verschillen goed te kunnen herkennen worden de gegevens naast elkaar vermeld.

Algemene Kenmerken Euro-belastingzegels:

Serie januari 2002Serie april 2002
Geen datumdatum "1-1-2002" midden-onder in het frame in de kleur
van de waarde.
Dikkere/smallere waardeDunnere/bredere waarde
Geen gaatjesGroter en kleiner gaatje in elke helft
Watermerk mult Leeuw op de voorzijde gezien: horizontaal. naar rechts lopendWatermerk mult. Leeuw op de voorzijde gezien: verticaal oplopend aan de linkerzijde
Grovere drukScherpere druk
lichtgroen papier met rode vezels tot 15 €; lichtroze papier met lichtblauwe vezels vanaf 25 €.lichtgroen papier met rode vezels tot 15 €; lichtroze papier met lichtblauwe vezels vanaf 25 €.
Tanding: 12x11,75Tanding: 13,25x13
Afmetingen: 30 x 38,5 mmAfmetingen: 28,5 x 38,5 mm

De volgende waarden en kleuren zijn tot dusver bekend:

WaardeSerie januari 2002Serie april 2002
10 centbruinrood/zwartbruin/zwart
15 centbruinrood/zwartbruin/zwart
20 centbruinrood/zwartbruin/zwart
50 centgeelgroen/roodlichtgroen/rood
1 €geelgroen/roodlichtgroen/rood
1,25 €geelgroen/rood lichtgroen/rood
1,50 € geelgroen/rood lichtgroen/rood
5 €lichtpaars/zwart donker paars
7,50 €lichtpaars/zwart donker paars
10 €turqoisegroen/zwart
12,50 €turqoisegroen/zwart
15 €turqoisegroen/zwart
25 €kobaltblauw/zwart
50 €kobaltblauw/zwart
62 €paars/rood
100 €blauw/zwart
125 €paars/rood
175 €blauw/zwart
250 €paars/rood

 

Voorbeeld van een boete-zegel

Van de 1ste serie zijn de kleuren van de waarden vanaf 62 € doorgegeven door de heer De Cock-Perreman . Van de 2e serie zijn vanaf 10 € geen kleuren bekend maar men mag er van uitgaan dat deze veel zullen lijken op die van de 1ste serie.

Tenslotte zijn 2 waarden nog bekend met de opdruk “AMENDEN”en“BOETEN” . Deze opdruk komt voor op de waarden 25 € en 125 € en is diagonaal in rood over de hele zegel gedrukt. Het gaat hier om zegels voor bijvoorbeeld het betalen van snelheidsovertredingen. De ontvangen bekeuring bestaat uit 2 delen. De ene helft gaat met de ene helft van zegel terug naar de politie. De andere helft dient men te bewaren als bewijs van betaling. Een voorbeeld van zo’n zegel is te zien op onderstaande scan.

Van Frankrijk heb ik inmiddels de eerste Euro-belastingzegels binnengekregen. Gegevens hierover kreeg ik via kopers en verkopers uit Frankrijk via Ebay; een internationale veiling-site op internet. De eerste informatie kwam van de heer Jousset en leverde me de volgende gegevens:

Verkeersboete-zegels: 8 waarden, te weten 4€; 11 €; 22€; 35 (of 36€) ; 45€ (of 46€) ; 68€; 90€ en 135 €.
Plakzegels: 9 waarden, te weten 0,50€; 1€; 2€; 5€; 8€; 10€; 20€; 30€ en 90€.

Een aantal plakzegels heb ik via de heer Brunel kunnen bemachtigen. Deze zei me dat de laagste waarde niet op het belastingkantoor verkrijgbaar was en (mogelijk) niet bestaat.

De belastingzegels lijken sterk op voorgaande modellen. In het medaillon bevindt zich het cijfer “01” en afgezien van een waarde in Euro bevatten de zegels nu een controlenummer. Andere gegevens:

  • Tanding: 12,75×12,75
  • Afmetingen: 41 x 27 mm
  • Watermerk: meervoudig “ITVF” 8,5 x 19 mm als geheel. Met 8,5 mm tussenruimte, waarbij de eerste letter gelijk staat met de laatste letter Van een hogere of lagere “ITVF.
  • UV-lamp: Geen reactie

De verkeersboete-zegels zijn waarschijnlijk alleen in gebruikte staat te verkrijgen. Misschien een tip voor de vakantiegangers in onze vereniging.

Tenslotte nog nieuws uit Spanje. Daar is men ook overgegaan op belastingzegels met Euro-waarden. In het Juni-nummer van “The Revenue Journal” van onze Britse zustervereniging wordt door de heer Penarroja melding gemaakt van fiscaal papier met voorgedrukte waarde in Euro’s. Onderstaande scan is hiervan een voorbeeld.

Het betreft hier een document met een tarief uit de klasse 8a. De zegel van 0,03 “Euros” (geen symbool) is donkerblauw met zwart controlenummer.

Fiscaal Euro-document van Spanje.

Bronnen België: Michel de Cock-Perreman; Stanley Gibbons Colour Guide en eigen onderzoek. Met heel veel dank aan Michel de Cock-Perreman en zijn vrouw voor het regelen en verzenden. Bronnen Frankrijk: email Eric Jousset ; Pascal Brunel en eigen onderzoek. Met dank aan Pascal Brunel voor de zegels. Bronnen Spanje: “The Revenue Journal” of Great Britain; Volume XIII; No 1; page 21.

[Eerder gepubliceerd in CS25]

 

Tagged

Geef een reactie