“Furat chi de su mare venit”: belastingzegels op Sardinië

Buitenland

Wie zich verder verdiept in de geschiedenis van een van de grootste eilanden in de Middellandse Zee zou het de bevolking niet kwalijk nemen. De afgelopen 2 millennia zijn ze bezet en uitgebuit door de Carthagers, Romeinen, Vandalen, Byzantijnen, Arabieren, etc. en nu door toeristen. Een onderdeel van deze vorm van uitbuiting waren in beginsel belastingen op de opbrengsten van het land.

De eerste vormen van belastingzegels op documenten dateren uit 1761. In die tijd was Sardinië een onderdeel van het Huis van Savoye in de staat Piemonte. Deze gezegelde documenten zijn in ieder geval terug te vinden in de catalogus “Marcha da Bollo”van Paolo Magistris.

Enkele exemplaren uit ca. 1762 zoals afgebeeld in Magistris.

De eerste zelfklevende zegels werden in 1858 geïntroduceerd en waren paspoortzegels. In die tijd was Giuseppe Garibaldi woonachtig op een klein eilandje bij het noorden van Sardinië : Caprera. Hij was eigenlijk een banneling maar heeft in de jaren erna ervoor gezorgd door met een vrijwilligersleger, bekend als “roodhemden” en de bevolking de basis te leggen voor het nieuwe Koninkrijk van Italië dat in 1861 werd uitgeroepen.

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.

“Furat chi de su mare venit” = “wie van de zee komt, wil ons beroven”

Tagged

Geef een reactie