Indonesisch voor beginners: herkenbare woorden teruggevonden op fiscaal belaste zaken

Buitenland

Wie zich bij een klein volk bevindt dat te vinden is rondom Jakarta, Surabaya en Midden-Java kan in de transportwereld deze woorden te horen krijgen. 

IndonesischNederlandsIndonesischNederlands
ParkirparkerenLampu-retingrichtingwijzer (lamp)
Atretachteruit Setir stuur van een auto
Langsam langzaam Pedalgas gaspedaal
Bales balans Persneling versnelling
Setop stop Kopling koppeling
Sopir chauffeur Olie – remremolie
Kernet kornuit of assistent-chauffeurBagnasi of begasibagage
Rebewes rijbewijs Anhang aanhangwagen van een vrachtauto
Nomer bewesnummerbewijs Deklitdekkleed van een vrachtauto
Lampu sensein- of signaallampKarcis bisautobuskaartje of busticket

Dat was nog niet alles maar ik wil niet eindigen met 2 woorden op fiscaal gebied, bekend als RETRIBUSIE en LEGES. Enkele voorbeelden hiervan zijn hieronder terug te vinden ter illustratie. Helaas wordt LEGES niet meer gecharged tijdens het aanvragen van een officiële permit, ingediend aan het burgemeesters-kantoor; residentie of provinciale kantoren na de REFORMASI (reformatie in 1998) of het aftreden van president Suharto en zijn bureaucratie.

Diverse legeszegels uit Indonesië.
Links: parkeerticket voor vrachtwagens in Demak City , Centraal Java uit 1997; rechts: bus terminal ticket voor ingaande passagiers op Durabaya uit 2004.
Parkeerkaart voor vrachtwagens en bussen in Malang ; Oost Java.

Aanvulling door O. van der Vliet: Het leek er even op dat er na 1997 geen legeszegels meer gebruikt werden. Een tijdje geleden echter kocht ik wat legesdocumenten van Herman Santoso, een Arts in Indonesia. Omdat ik naar verhouding steeds dezelfde waarden zag vroeg ik hem of hij aan hogere waarden kon komen. Onderstaand voorbeeld is een fragment van een document uit 2001. Mede door de inflatiecorrectie na 1998 is het aantal nullen fors toegenomen. Op dit fragment zijn legeszegels met waarden tot 100.000 Rs te zien. Er is dus nog hoop! Dit immense gebied in kaart brengen wordt hierdoor echter niet bevorderd.

Documentfragment met legeszegels van Karopaten Rejang Lebong: 5.000 Rs in groen, 15.000 Rs in okergeel en 100.000 Rs in citroengeel.
Tagged

1 thought on “Indonesisch voor beginners: herkenbare woorden teruggevonden op fiscaal belaste zaken

Geef een reactie