Kreta provisionals 1898-1900: grensverleggende feiten (deel I)

Buitenland

Misschien is het u wel eens overkomen. Je hebt materiaal in de boeken zitten waarvan je denkt “dat valt dáár onder”. Een pionier heeft dat voor de eerste keer beschreven en u hebt er ook wat van gevonden. Geweldig toch? Wat betekent het voor u als uw materiaal VERDER gaat dan het gepubliceerde materiaal? Voor mij is dat in dit geval de provisionele uitgifte van belastingzegels op Kreta.

Toen Prins George na aankomst als Hoge Commissaris op 9 december 1898 de onafhankelijke administratie van Kreta over nam, waren de Ottomaanse zegels Al buiten gebruik gesteld.

De Britse sector in Candia gebruikte hun eigen belastingzegels vanaf december 1898 en de Russische sector in Rethymno al vanaf oktober 1898. De andere zones gebruikten voor zover bekend de eerste provisionele uitgave vanaf december 1898, een afgeleide van het tweede type uit de Russische sector dat in november 1898 uit kwam en tot april 1899 in gebruik bleef.

In het jubileumboek van de Bank van Kreta wordt op de pagina’s 95-99 voorbeelden (*= uit boek!) getoond van serie december 1898. Met Charkas (GB) ; Heraklion (GB) 3x ; Kalo Chorio en Kastelli (Pediada) = GB) ; Monofatsi (GB) ;Viannos (FR) ; Tzermiado (FR) en Alikianos (Kydonia=IT). Het valt op dat van de Russische sector geen voorbeelden bekend zijn, ALS deze daar zonder handstempel van het militair gezag in gebruik waren. Het document van Kydonia uit 12-1-1899 is met vermelding van 50 lepta een ongewoon en vroeg gebruik van de nieuwe munteenheid in Lepta en Drachme. Normaliter worden de eenheden nog in Parades en Grossion gehandhaafd.

Figuur 1

Officieel stopte in juli 1899 het gebruik van de militaire zegels en ging men per 20 juli over op een ander type, afgeleid van de eerste serie voor het gehele eiland. In werkelijkheid stopten de militairen in de Britse sector al in maart / april 1899 en was de introductie van de tweede serie al ca. vanaf 11 mei 1899 bekend.

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.
Tagged

Geef een antwoord