Overgelopen belastingzegels van Noord-Korea

Buitenland

Van een medeverzamelaar kocht ik enige tijd geleden twee belastingzegels van Noord-Korea. Bij vergelijking met de recente Zuidoost-Azië-catalogus van de Fa. Barefoot blijkt er in ieder geval één “bekend” te zijn, namelijk de hieronder afgebeelde Bf. 16. De kleur van deze zegel wordt door de catalogus benoemd met ‘purple’, ik zou dit eerder wijnrood hebben genoemd. 

De Fa. Barefoot is er niet zeker van dat dit een belastingzegel is. Inderdaad zou men in een “stalinistisch” geregeerd land niet verwachten, dat er nog belastingzegels nodig zijn. Alle goederen zijn immers als ‘volkseigendom’ en alle diensten worden per definitie door de overheid geleverd. Wellicht zijn niet al die diensten echter per definitie ‘gratis’.

Hoe het ook zij, van Noord-Korea zijn een stuk of twintig zegels bekend, die zeker geen postzegels zijn. Bij gebrek aan kennis van de Koreaanse taal kan ik het inschrift bovenaan niet lezen en de zegel derhalve evenmin ‘definitief’ plaatsen. Mocht één der leden een kennis hebben die het Koreaans machtig is, dan kan hij/zij ons daarover misschien beter voorlichten.

De drukkwaliteit van deze zegel is redelijk te noemen, want zowel tekst als afbeelding zijn goed zichtbaar. Dit is inderdaad een waterkrachtcentrale. Er is een ruwe, moeilijk te definiëren, perforatie aangebracht.

Bij dezelfde koop kwam een tweede zegel mee, die niet in de Barefoot-catalogus te vinden is. Ik beeld hem hieronder eveneens af met verontschuldiging voor de afbeeldingskwaliteit; de zegel is echter zoals hij is en niet beter in te ‘scannen’ dan dit resultaat.

Bestudering van het origineel toont in elk geval, dat de tekst in de schriftband bovenaan (vrijwel?) dezelfde is als die van het voorgaande zegel. Anders gezegd: het zegel heeft blijkbaar hetzelfde doel.

De rest van de afbeelding toont bouwkranen tegen een hemel-achtergrond, terwijl meer op de voorgrond – min of meer schetsmatig – bouwwerken en mogelijk een mensenmenigte zijn weergegeven. De bouwkranen en -werken zijn voor Noord-Korea vrij ‘normaal’, de mensenmenigte is minder gebruikelijk.De kleur van de zegel zou ik als bleekoranje, eventueel vleeskleurig [maar dan is er wat weinig rood in] omschrijven. De verticale zijden zijn ruw geperforeerd, onder- en bovenzijde zijn ongeperforeerd (deze zegel moest dan ook van een strip van drie worden afgeknipt).

Het lijkt er dus op, dat we hier een “nieuw” belasting(?)-zegel van Noord-Korea leren kennen, dat tot heden (red.: is december 2007) niet in een catalogus is opgenomen. Beide zegels zijn, ook weer zoals ter plaatse gebruikelijk was, overigens gomloos (de modernere, voor de export bestemde postzegels hebben wel gom).

Rest nog de vraag waar ‘gebruikte’ zegels blijven. Het is natuurlijk mogelijk, dat deze zegels op documenten worden/werden gebruikt, die verder in een (overheids-)archief verbleven of nog verblijven; zulk materiaal komt het land gewoonlijk niet uit. Hoe de ongebruikte zegels het land uit geraken is eveneens een open vraag; uit het diplomatieke circuit? (Opmerking: Ook niet vermeld in 2005 cat. van Hasegawa!)

[Naschrift 2018:] De eerste zegel, de rode van 10 won, is alleen bekend geworden in een paarse kleur. Deze rode kleur is verrassend en hoort eigenlijk bij een andere 10 won waarde, met een ander uiterlijk. Zie hieronder voor deze twee zegels:

De bekende paarse variant van de 10 won zegel.Een rode 10 won fiscaalzegel van Noord-Korea.

 

Tagged

1 thought on “Overgelopen belastingzegels van Noord-Korea

  1. De vraag naar de herkomst van deze zegels is nog altijd niet beantwoord. Sterker nog, waarom er geen gebruikte zegels (op document) bekend zijn maar waarom zich wel een behoorlijke serie ongebruikte zegels in verzamelaarshanden bevindt is op z’n zachtst gezegd raadselachtig. Een deel van de zegels zou “oorlogsbuit” kunnen zijn geweest in 1950/1951, maar voor zegels die waarschijnlijk van vlak na 1954 zijn is dit niet mogelijk. Sommige van deze zegels zijn postaal-gebruikt opgedoken, op enveloppen naar Oost-Europa (zoals de DDR). Daardoor weten we dat die zegels werkelijk uit Noord-Korea afkomstig zijn. Maar waarom ze dus nooit op een fiscaal document zijn gezien…?

Geef een reactie