Revenue Stamps Of Ottoman Empire & Early Period Of Turkish Republic (2010)

Buitenland Overige publicaties

Op de Revenue website van de FIP kwam ik een aantal werken tegen die in 2010 zijn uitgegeven, waaronder “Revenue Stamps Of Ottoman Empire & Early Period Of Turkish Republic” van Emir Eray Sűleymaniye.

Na al die jaren het werk van McDonald als basis te hebben gebruikt is dit werk een flinke stap voorwaarts. Ik heb dit werk via Haluk Bakir kunnen kopen, welke het uit Turkije had meegenomen. Het is niet alleen een catalogus voor de zegels maar ook voor (een groot aantal) standaard documenten! Ik vind de lay-out simpel en duidelijk opgezet met alles in kleur. De getoonde waarden in kleur hebben zelfs een nummer dat refereert aan de opsomming met beschrijving en waardebepaling.

Van links naar rechts: Albanië 1913; Kreta 1890 en Specimen.

In de inleiding wordt uitdrukkelijk vermeld dat dit werk NIET AF is. Er is vaak ook maar 1 kolom voor een waardeaanduiding. Dat is normaliter voor gebruikte zegels. Bij sommige series is een aparte kolom voor ongebruikte zegels. Ook ontbreken bij veel series de aanduiding van perforaties en eventuele bijzonderheden met watermerken worden bijvoorbeeld nog niet altijd gemeld. Specimen zegels voor zover bekend zouden ook een leuke aanvulling zijn.

Een van de standaard formulieren voor een telegram, voorzien van een Ottomaanse belastingzegel.

Verder mis ik nog de zegels voor Kreta, dat tot 1897 een onderdeel van het Ottomaanse Rijk was. Een hoofdstuk apart zouden de overdrukken zijn voor nieuwe landen zoals Libanon, Syrië, Saoedi Arabië, Palestina, Rhodos, Albanië en andere gebieden die in de beginfase nog gebruik hebben gemaakt van de oude Ottomaanse belastingzegels. Zelfs het gebruik voor postzegels zou niet onaardig zijn.

Allemaal ideeën die deze gewichtige pil zouden doen groeien en splitsen om er 2 werken van te kunnen maken. De minimum prijs voor een zegel is € 1,-. Door de bank genomen kost een zegel in dit werk al gauw € 10,- en zijn waarden tot € 100,- geen uitzondering. Daarboven wordt het al een stuk minder. Een handjevol haalt de € 200,- terwijl de hoogst genoteerde zegel voor € 400,- te boek staat. Het hoogste bedrag is € 750,- en is voor een boekje. Zijn deze prijzen reëel of uit de losse pols? Je kunt de bedragen als richtgetallen aanhouden. Wat onder de ca. € 20,- ligt gaat vaak voor 10-30% weg. Daarboven komt wel eens het omgekeerde voor! De 2 Piaster Heyaz Railways bijvoorbeeld staat € 200,- – € 300,- maar is al regelmatig voor meer dan $500,- weggegaan (€ 300++).

Links: de dure Heyaz Railways en rechts: Contrabande zegel.

Ik kon 1 zegel niet terugvinden! Dit was een 10 para van serie 1879 met een driehoekig stempel. Het is een zgn. Contrabande stempel en heeft iets te maken met een belasting op smokkelen. Deze ga ik zeker melden voor de volgende keer.

Dit werk is zeker de moeite waard om aan te schaffen voor zowel de beginnende als de wat gevorderdeverzamelaar  van dit gebied. Dat er in de info iets ontbreekt is (voor mij zeker) een uitdaging om eens wat nieuws te kunnen melden. Wie durft?

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.
Tagged

Geef een reactie