De Aangifte (CS43)

De Aangifte

Op o.a. Ebay worden weer diverse zegels te koop aangeboden die nog niet in catalogi zijn verwerkt of m.i. de moeite waard zijn om ze eens te tonen. Ik begin met een aantal documenten die eind november/begin december te koop werden aangeboden door Javaman op Ebay. Het zijn documenten van o.a. Indonesie in de tijd van de Brits Oost Indie Company en later Nederlands-Indië. Hieronder zijn fragmenten te zien van de documenten uit resp. 1815 en 1852 welke niet vaak te koop worden aangeboden. Het linker dokument was uiteindelijk goed voor $ 211,50 terwijl het document uit 1852 “slechts” $ 17,50 opbracht. 

Fig 1: Deel van document gescand uit resp 1815 en 1852.

We blijven nog even in de buurt en wel in Nederland. Fiscalias bood een compleet vrachtboekje uit 1979 aan met diverse belastingzegels voor de binnenvaart. Bijna alle waarden komen hierbij aan bod maar er moet wel gezegd worden dat een nadere studie nog wat varianten kan opleveren. Het boekje bracht nu ook “slechts” $ 36,- op.

Fig 2: Pagina uit het vrachtboekje met belastingzegels voor de binnen-scheepvaart.

Voor Griekenland en omgeving kwam er ook weer het nodige in beeld. Links een provisional van Kreta uit 1899 met een paars stempel uit Heraklion. De zegel heeft met een pen de waarde van 1 Grossia gekregen en de frame- en tekstkleuren zijn lichtbruin wat een wat ongewone kleur is voor dit type. Normaal wordt de zegel in de kleur blauw en ook wel eens in de kleur paars gevonden. De zegel werd voor $ 25,- aangeboden en uiteindelijk ook verkocht.

Daarnaast een paartje zegels uit Griekenland die normaal werden gebruikt om de aflossing van een nationale schuld te financieren. De rechterzegel is voorzien van een overdruk voor gebruik in Zuid-Albanie. Ze werden voor $ 18,- te koop gezet maar vonden geen koper. Rechts 2 kleine zegels die niet direct in een catalogus te vinden zijn. Navraag via Nick Antippas ofwel Kalombo op Ebay leverde het volgende op: De linkerzegel is van de Nationale Organisatie voor de jeugd met een waarde van 5 Drachme in paars. De rechterzegel is een verhaal apart. Dit kleine roodbruine zegeltje is een belasting op theaterbezoek met de waarde van 1 Grossia. De zegel is uitgegeven voor de Griekse gemeenschap voor de gemeente Alexandria in Egypte!

Ze zijn bekend met waarden tot 5 Grossia en komen voor op dokumenten; vergunningen voor het carnaval ; theater ; (avond)school etc. Aangezien Alexandre Galinos bezig is met een catalogus voor deze zegels en deze nog niet had werd me gevraagd dit zegeltje te koop te zetten. Met de kerstgedachte is het ingezet voor $ 0,99 en werd uiteindelijk door Galinos gekocht voor $ 51,50!

Fig 3: Aparte zegels van Kreta (links) ; Griekenland en Albanie (midden) en de Griekse gemeenschap in Alexandria (r).

Van Bechuanaland werd een document uit 1932 aangeboden met onderstaande belastingzegels erop. Opvallend hierbij is dat de onderste 2 zegels een opdruk hebben met een tussenruimte van 1 mm terwijl de bovenste zegel een tussenruimte heeft van 2 mm en het woord “Revenue” niet onder het woord “Bechuanaland”staat maar enkele mm naar links! Tot dusver is er een document bekend met daarop een blok van 9 zegels van deze waarde waarbij de linker bovenzegel ook een tussenruimte heeft van 2 mm maar verder wel onder het woord “Bechuanaland” staan. Neville Midwood heeft een studie gemaakt van deze opdrukken en ze allemaal over elkaar heen gezet om te kijken in hoeverre de posities van de woorden afwijken. Dit zal in de nieuwe editie van Brian Trotter en Neville Midwood worden gepubliceerd. Het document met deze zegels bracht $ 428,- op.

Fig 4: Fragment van document Bechuanaland met opdrukafwijking.

Van Zuid Afrika werd in December een fragment aangeboden uit een paspoort met daarop 3 verschillende consulaatzegels. De linkerzegel is een 5/- uit 1945 van serie 1943 ; de 1/- is van serie 1913 en de rechterzegel van 10/- uit 1937 is van serie 1931. De inzet was “slechts” £ 4,95 en bleef lange tijd op £ 18,- staan. De linkerzegel staat in Barefoot voor £50 terwijl de andere voor resp. £10 en £ 7,50 genoteeerd stonden. Daar er 2 bieders het fragment vanwege de schaarse linkerzegel graag wilden hebben is het resultaat in de laatste seconden omhooggeschoten naar £ 113,75.

Fig 5: Fragment met de schaarse consulaatzegels van Zuid Afrika.

In december deze bladen van schoolregisters uit 1913 van Kreta aangeboden. Het linkerblad zit vol met belastingzegels van 5 Drachme per periode van een onbekende datum na 1908 voor schoolbelasting. Het rechterblad zijn de overdrukte postzegels van serie october 1908 met 3 Drachme per periode. Ze werden voor $ 9,99 ingezet met onbekende ondergrens. Uiteindelijk werden ze verkocht voor resp. $ 150,- en $ 159,-.

Fig 6: Pagina’s van scholen uit 1913 met de verschillende soorten schoolbelastingzegels.

Van Turks Cyprus dook dit groepje kleurige plakzegels opdie zowel in de oude – als nieuwe Pondwaarden wordt vermeld. De zegel linksboven is in verschillende tinten roze ; de zegel ernaast grijsblauw. De overige zijn kleurenfoto’s. Dit partijtje werd voor $ 3,- ingezet en bracht uiteindelijk $ 6,- op.

Fig 7: Oudere en moderne plakzegels van Turks Cyprus.

Op de valreep kwam nog een bericht binnen van de uitgifte van een nieuw type belastingzegel in Namibia. Dankzij de heer Gantze was het mogelijk nu een afbeelding te tonen van een deel van een vel van 100 waarbij de zegels nu zelfklevend zijn. Ook nu is De La Rue weer de drukker van deze zegels. Het cijfertype met symbool is veranderd en ook de randkenmerken. Dezelfde dag kreeg ik nog een scan met de andere beschikbare waarden. Volgens de heer Gantze is met een UV-lamp het jaartal 2006 te zien. Tot dusver zijn alleen de waarden van 50 cent bruinrood (?); N$1olijfbruin (?); N$2 lichtroze en N$5 blauw bij het loket in Swakopmund te krijgen. Ik hoop hierover in het volgende nummer meer te kunnen melden.

Fig 8: Namibia : zelfklevende belastingzegels van N$ 5 uit 2006.
Fig 9: Voorbeelden van de beschikbare waarden op dit moment.

Op 3 januari echter kreeg ik nog onderstaande envelop met de 50 cent erop. Hierdoor kon ik de zegels beter bekijken. Ze zijn 37 x 24 mm groot met afgeronde hoeken. Ook zitten er kerfjes van ca. 1 mm in de hoeken en in het midden van de zijden. Dit om te voorkomen dat ze eraf gehaald worden voor hergebruikt. De zegels zijn erg dun en kunnen bij een poging snel scheuren. Het jaartal “2006”is met een UV-lamp goed te zien. Er zijn 12 rijen van elk 8 getallen die steeds ca 3 cijfers verspringen. De heer Gantze wil me meer melden zo gauw hij weer wat weet.

Fig 10: Beporte brief met de nieuwe belastingzegels van Namibia.

Weer in Nederland aangekomen meldt jan Wessels de vondst van een aanstal belastingstempels “buitengewoon”. In ’t Cleyn Segel No 3 van 1995 meldt Jan Heijboer een versie voor Dordrecht. Hierbij stuurt Jan een versie uit Arnhem die nog niet in de lijst van Dr. J. Vos voorkomt. (Zie Maandblad voor Filatelie; Oktober 1990; Tarief van 7 cent ingegaan in 1830 op een periodiek van 1832.

Fig 11: Buitengewoon Zegel Amsterdam 6 cent blauw, 6 cent (zwarte pen) in rood en Arnhem met 7 cent (zwarte pen).
Fig 12: Idem op document: 6 cent blauw (1844), 6 cent rood (1843) en 7 cent rood (1832).

Ook was er een reactie op een gepubliceerde spoorwegzegel van Arno Oomis uit België naar aanleiding van een afbeelding in CS No 35 blz 11 van februari 2005. Hij heeft deze zegel op document en heeft me een scan gestuurd zodat iedereen kan zien waarvoor deze zegel nu gebruikt wordt.

Fig 13: Ontheffing op Spoorwegwet voor realisatie van een haag van 12m bij het emplacement Noordwijkerhout.

Tenslotte eindigen we deze rubriek met een vraag over onderstaande zegel van Arno Oomis. Via Google ontdekte ik in ieder geval dat het hier om een zgn. “parcel stamp” gaat met de text “messageries” J. Spinhayer & Cie. en gebruikt in België. Er is zelfs een deel van een perfin te zien. Het stempel heeft een waarde van 45 centimes (?). Het frame en cijferdeel is blauw; een achtergrondvoorstelling met paard en wagen en zeilboot onder in donkergroen en de firmatekst rondom de waarde in rood. Het stempel heeft een datum in 1911. De zegels van deze firma is in het zweedse Cinderellamagazine “Atalaya” ook een vraagbaak geweest waarbij de periode 1917-1930 werd opgegeven in jaargang Nr 37/8?

Fig 14: Vervoerszegel voor 45 centimes van de fa. “messageries J Spinhayer & Cie ; gebruikt in 1911.

Zie ook link http://jamesbrandon.com/Atalayaindex.doc waar een schat aan informatie staat over allerlei verenigingen en publicaties van vaak onbekende gebieden. Wie weet verder raad?

Tagged

Geef een reactie