De Aangifte (CS58)

De Aangifte

De bladeren beginnen weer te vallen en uit de veilingbomen vallen meer leuke kavels dan in de zomermaanden. Ik begin voor het gemak eens in Albanië. Op een veilingsite was het volgende consulaire zegel te koop. Ik kon deze niet in de laatste Barefoot catalogus van Albanië en Griekenland terugvinden. Ik weet ook niet wat het zegel uiteindelijk heeft opgebracht. Van Bosnië werd op ebay een proefvelletje voor tabak aangeboden voor US$ 129,-, een stevige start maar het aroma bleek te sterk te zijn voor menig kijker. Na afloop was er geen bieder en ging het kavel in rook op. 

Fig 1: Onbekende consulaire zegel van Albanië en een proef tabak van Bosnië.

Van Brazilië dook enkele maanden geleden dit specimen op van Waterlow & Sons. Dit is te zien aan een kleine zwarte diagonale opdruk onder in het zegelbeeld. Het velletje met 1500 Reis-zegels werd twee keer voor US$ 112,- ingezet maar vond geen koper. Dat gold ook voor een vliegticket van Malta. Van dit land zijn belastingzegels in beperkte mate uitgegeven en op document nauwelijks te vinden. Daarom vind ik de opbrengst van US$26,- voor dit ticket dan nog een koopje.

Fig 2: Specimen Brazilië onverkocht en vliegticket Malta.

Nog zo’n gebied waar je in fiscale zin nooit wat van ziet, zijn de Malediven uit circa 1960! Via Sandafayre werd op ebay dit drietal met tab aangeboden waarop de naam van de drukker ‘Bradbury, Wilkinson & Co.’ vermeld staat. Deze zegels staan echter bijvoorbeeld ook in de Yvert (Nrs. 66-68) en staan alleen ongebruikt met prijs vermeld. In 1995 was het geheel NF 885,- (= circa €125,- of US $175,- ). Rekeninghoudend met 15 jaar inflatie is een opbrengst van US$ 143,61 niet slecht te noemen.!

Fig 3: Hoogste drie waarden van de Malediven.

Voor de specialisten was er voor Basoetoland weer wat te melden. Deze vondsten zijn inmiddels aan Brian Trotter doorgegeven zodat hij deze in zijn catalogus kan opnemen. Om te beginnen is er een 2/6 van Kaap de Goede Hoop uit de serie 1903 met opdruk zonder punt achter ‘BASUTOLAND’. Deze opdruk is van de serie 13 uit 1912 maar de variant zonder punt was nog niet bekend.

Vervolgens twee opdrukafwijkingen van serie 8 uit 1902 op een 2/6 van Kaap de Goede Hoop uit 1885. De afwijking met beschadigde rechter top ‘N’ en rechtervoet N’ waren beide nog niet vermeld.

Tenslotte een variant in het watermerk van serie 7 uit 1901 op een blokje van vier van 1d. van Kaap de Goede Hoop uit 1898. Het watermerk ‘Anker’ is sterk verschoven waardoor een watermerk hoeklijn met zijden van 1 inch(?) of circa 24 mm voor een deel in de zegel terecht is gekomen. Het horizontale deel loopt nog en de tabstrook maar het verticale deel is in de linker scan enkele mm in de rechter zegel onder geschoven. De vellen zijn voor zover ik weet 120 zegels groot (12 x 10) en dit verschijnsel kan dan op één zegel boven en één zegel onder voorkomen. Aan de andere zijde van het vel is de lijn verder in de tabrand geschoven. Het kan theoretisch wel als het watermerk sterk naar de andere zijde is geschoven. Het aantal zegels dat met dit lijntje gevonden kan worden, is daarom minder dan 1% van het vel en nog minder dan 1% van de drukvoorraad. De combinatie met de overdruk BASUTOLAND acht ik daarom als zeer zeldzaam.

Fig 4: Opdrukafwijkingen van Basoetoland.
Fig 5: Watermerkafwijking op Kaap de Goede Hoop zegels voor Basoetoland.

In de categorie ‘leuk maar niet leuk genoeg’ deze twee kavels van Guernsey en Indonesië. Een motorvergunning van Guernsey uit 1946 is geen alledaags document en de inzender dacht daar ook zo over. Het is minstens twee keer voor US$ 118,- aangeboden maar daarvoor haalde geen bieder dit document uit de stalling. In Indonesië kon de drukker zijn draai even niet vinden en dat levert wel eens een leuke drukmisser op zoals dit moderne velletje van 6000 Rupiah zegels uit de jaren ’90. Met US$ 99,- voor 50 zegels geen slechte start maar het kavel kon zijn draai niet vinden. Niemand maakte zich druk om het kavel en uiteindelijk bleef ook het onverkocht.

Fig 6: Motorvergunning van Guernsey en een misdrukt vel Indonesië.

Verder nog enkele leuke vondsten uit het Midden-Oosten. Te beginnen deze Ottomaanse 2 para met opdruk ‘Military Government/British’ voor gebruik in Irak (No 53 Ross & Powell 1998) is een niet alledaagse zegel. De zegel had in 1998 een notering van US$ 50,- maar de opbrengst is nu al US$ 116,50.

Pakistan gooit ook met grote getallen met deze plakzegel van 10.000 Roepies uit 1971 (Barefoot Nr. 31?). De notering is ₤100 maar het eindbod was slechts US$ 19,-! Echt een koopje als dit zo is.

Tenslotte duiken er de laatste maand ingedrukte fiscaalzegels van Palestina op. Ik heb diverse lagere waarden in rood en blauw gezien als fragment en op document. Dit fragment mocht voor US$ 34,50 van eigenaar wisselen.

Fig 7: Voorloper van Irak, topwaarde van Pakistan en een fiscaal knipsel van Palestina.

Tot de volgende keer!

Tagged

Geef een antwoord