De Aangifte (CS92)

De Aangifte

Ik begin met een bijdrage van Theo die hij op Ebay heeft gezien en gevolgd. Het is een oud spaarbankboekje van Irian Barat van kort na WW II. Te plakken zegels waren zoals rechtsboven aangegeven: 50 rood; 100 groen en 250 sen grijsblauw.

Prijzig spaarbankboekje van het Indonesische Irian Barat

Ik weet niet meer waarvoor het werd ingezet maar dit spaarbankboekje met 4300 sen (voor zover gezien) had in 1967! Een koers van omgerekend € 28,89. Een testje met Excel leert mij dat als ik dit bedrag tegen 5% elk jaar kan laten vermeerderen, ik dan dit jaar op ca. €357,- uit kom. De laatste 15 jaar echter of nog langer was het rendement op een gemiddeld spaarbankboekje wel wat lager dan dat. Je hebt nu een vergrootglas nodig om te kijken hoeveel rente je dit jaar krijgt bijgeschreven. Daarom was het uiteindelijke rendement van $ 1500,- ! (ofwel ca. € 1389,-). Meer dan de eigenaar ooit had durven dromen.

Fietsvergunningzegels uit Beijing, China.

“There are nine million bicycles in Beijing”, zou een belastingambtenaar in China hebben kunnen zingen toen hij zijn zegeltjes ging klaarleggen voor de nieuwe fietsvergunningen. Het liedje krijgt wel een wanklank als ze allemaal tegelijk voor je neus staan. Hoe dan ook, een aantal van deze zegels werden recent op Ebay aangeboden en niet verkocht. Nu worden ze voor £ 7,99 aangeboden om meteen te kunnen kopen. Ik weet niet of dit duur is maar mijn indruk is dat er mensen zijn die bij deze prijzen denken “ga toch fietsen man!”. De zegels werden niet verkocht.

Fiscaal gebruikte postzegel met dankbetuiging.

Waar kom je dat nog tegen dat je bedankt voor/na een betaling en dat je dit ook zwart op wit zet. Deze fiscaal gebruikte postzegel van Groot Brittannië is daar het levende bewijs van. De zegel werd voor £0,99 aangeboden. Als er interesse voor deze zegel was, dan werd de prijs hem niet in dank afgenomen. Hij staat nu nog steeds te koop als optie tot direct kopen. Ik denk niet dat dat direct gebeurt.

Niet verkochte fragmenten en deel kavel met voornamelijk OZB Nederland.

Tot slot een tijdje terug werden uit Spanje diverse kavels Nederland aangeboden; beginnende met kaartjes met fragmenten van 18e – en 19e eeuw droogstempels; gevolgd door enkele kaartjes met zegels uit de 19e en 20e eeuw. Voor de droogstempels was opmerkelijk genoeg geen belangstelling. Blijkbaar was $ 29,95 voor 11 of 13 fragmentjes teveel gevraagd. Dan dezen de zegels het wel wat beter! Een partijtje omzetbelasting met o.a., linkerdelen tot f 250,- ging niet onopgemerkt voorbij. Toch lijkt de opbrengst mij nog wat bescheiden met $ 129,-

Tagged

Geef een reactie