Renesse is een dorpje van enkele duizenden inwoners achter de duinen op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Het kent een kasteel ; veel landbouw maar vooral na de oorlog veel toerisme. In de zomerperiode zijn er meer dan 50.000 toeristen te vinden op de talloze campings in de omgeving. De zon schijnt er statistisch gezien vaker dan in het grootste deel van Nederland en er is voor jong en oud genoeg te beleven in het dorp zelf; op het strand en de omgeving. Voor meer informatie over Renesse kunt u terecht op o.a. de website van de VVV van Zeeland.
Renesse is als gemeente zelfstandig gebleven tot 1961. Vanaf die periode ging het samen met diverse andere kleine gemeenten in een nieuwe gemeente: Westerschouwen. Dit gebeurde met vele andere gemeenten en slechts enkele bleven over in dat zelfde jaar. In 1997 is ook deze gemeente met de andere gemeenten op het eiland samengegaan in 1 gemeente voor het hele eiland: Schouwen-Duiveland. Het gemeentehuis staat in Zierikzee en is net buiten de stad als nieuwbouw te vinden.
Wat betekende Renesse op het gebied van de legeszegels? Met een inwonercode van 23 moet je geen grote oplagen verwachten. Daarvoor moet je de archieven in die in hetzelfde gebouw van de gemeente Zierikzee te vinden zijn. Voor 1945 zijn er tot nu toe nog geen legeszegels gevonden maar ik ga er van uit dat ze wel bestaan! Na 1945 werden enkele verschillende series gevonden van zegels waarbij de waarde met de hand werd ingevuld.
De plaats waar deze waarde werd ingevuld had ook een specifieke betekenis. Afhankelijk van de soort handeling (huwlijk ; uittreksel ; vergunning etc.) werd het bedrag achter een van de guldentekens geplaatst. De zegels zaten in een speciaal breed boek met harde kaft waarop de naam van de gemeente was vermeld. In het boek bevonden zich bladen met kolommen voor verschillende legesvormen. Bij elk blad zat een tabstrook met 10 of 12 genummerde legezegels. De bladen hadden net zo veel regels als zegels.
Bij een afhandeling waarbij leges moest worden betaald werd eerst bij de regelnummer van de zegel de juiste kolom opgezocht. In deze kolom werd een korte omschrijving en bedrag vermeld. Dit bedrag werd op de zegel geschreven. Daarna werd de zegel op het document geplakt en voorzien van een gemeentelijk stempel ; evt. een datum met de hand of als stempel.