De historie begint bij vondsten van Romeinse pottenbakkers en dakpanovens. De ligging is van zodanig strategisch belang dat er diverse kastelen en versterkte boerderijen werden gevestigd. Er werd regelmatig in en om Tegelen strijd gevoerd . In het nabije Venlo kwam een kazerne en in Blerick een fort zodat gedurende de 16e t/m 18e eeuw regelmatig plunderingen door de legers werden uitgevoerd.
Tegelen heeft nog enkele eeuwen bij het op het Duitse achterland georiënteerde hertogdom Gulik gehoord, terwijl Venlo bij het meer op de Republiek gerichte hertogdom Gelre behoorde. De zwarte, ongekroonde leeuw van Gulik op een geel veld is gedeeltelijk terug in de vlag van Tegelen. Na de Franse Tijd ging tegelen definitief naar het Koninkrijk der Nederlanden. Bekende producten blijven de pottenbakkerij; de ijzergieterij de Globe en aluminiumgieterij Giesen.
Het gemeentewapen is een combinatie van het wapen van Gulik en de parochie heilige. Verder zou volgens de overlevering in Tegelen in 720 een kerk zijn gesticht, gewijd aan St. Maarten. De parochie behoorde tot 999 aan het diocees Keulen, maar door ruil ging het over aan Luik.