Limburg: een zachte “G(rens)”

Gemeentes

Voor u als bijlage bij CS111 dit keer de legeszegels van de provincie Zuid Limburg. Qua geschiedenis heeft deze provincie nog niet zo lang de huidige grenzen. Willem I zorgde in 1815 voor de vorming van een nieuwe provincie Limburg waardoor een versnipperd gebied 1 naam kreeg. De bewoners omarmden de naam, al waren er wel belangengroepen die andere plannen hadden met het gebied. Na de oorlog met Belgie duurde het tot 1839 totdat Willem I een splitsing erkende waarbij o.a.. Limburg in 2 gebieden werd opgedeeld.

Fig. 1: Gebied van Drosambt Tuddern (1949-1963).

Een bijzonder geval was het Drostambt Tuddern. In oktober 1945 werd Duitsland een schadevergoeding van 25 miljard gulden gevraagd. De conferentie van Jalta bepaalde echter dat herstelbetalingen in natura moesten gebeuren en niet in liquide middelen.

Hoewel Nederland hoog inzette, wezen de geallieerden vrijwel alle plannen af. Met name de Oost Duitse gebieden hadden veel te verduren gehad en de vorming van een stabiele Duitse staat werd van groot belang geacht. Slechts enkele grenswijzigingen werden in 1949 gehonoreerd waardoor 70 km2 aan Duits grondgebied en ca 10.000 Duitse inwoners Nederlander werden. Een van deze correcties leverde het Drostambt Tuddern op. Na veel overleg, een herstelbetaling van 280.000 DM, werd in 1960 een overeenkomst bereikt waarbij op 1 augustus 1963 bijna alle gebieden, waaronder Tuddern, weer Duits grondgebied werden. (bron: Wikipedia)

Recent nog is een kleine gronduitruil geweest met Belgie over een eilandje in de Maas, wat over de eeuwen laat zien dat grenzen niet zo hard zijn als ze lijken.

Fig. 2: Tot dusver bekende modellen voor Tuddern. Van links naar rechts: ca. 1949, ca. 1950, ca. 1951, ca. 1954.

Legeszegels van Limburg kenmerken zich in mijn opzicht door de vele patroonheiligen en andere geestelijken die in gemeentewapens zijn verwerkt. Tegenwoordig sieren moderne logo’s de (nieuwe fusie)gemeenten waarbij het historisch element vaak is verdwenen.

Aanvullingen zie ik weer met belangstelling tegemoet!

Fig. 3: Voorbeelden van periode 1920-1940 en nu.
Tagged

Geef een reactie