Zegels op het persoonsbewijs 1941 – 1945 (II)

Nederland

Het persoonsbewijs (PB) was een identiteitsbewijs, in Nederland uitgereikt vanaf 1941 tot in 1945. Tevens was het een bewijs van opneming in het bevolkingsregister. Een ieder ouder dan 15 jaar moest in bezet Nederland een PB bij zich dragen. Op dit PB zijn verschillende fiscale en niet-fiscale zegels toegepast. Hieronder een overzicht van de verschillende zegels zoals die mij bekend zijn. Dit artikel is in drie delen geplaatst. Dit is deel 2 van 3. 

De ontvangstbewijzen werden centraal opgeslagen in het gebouw Kleykamp in Den Haag. Door raadpleging van deze gegevens waren vervalsingen eenvoudig aan te tonen. Het verzet drong er daarom herhaaldelijk bij de Nederlandse regering in Londen op aan het gebouw te bombarderen. Het precisiebombardement werd tenslotte op 11 april 1944, een werkdag, uitgevoerd door de R.A.F. Als gevolg van deze luchtaanval vielen circa 60 doden, waaronder ook medewerkers van het archief die hadden meegeholpen bij het vervalsen van persoonsbewijzen.

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.

Tagged
Theo J.F. Schalke
Ik verzamel Nederlandse fiscaalzegels, spoorwegzegels en aanverwante zegels. Zoals rijn- en binnenvaart bevrachtingzegels en kampeerzegels van de Nederlandse kampeercentrale.

Geef een reactie