Zuidwest Afrika: vondsten en oplossingen

Buitenland

Toen de Duitse Kolonie van Zuidwest Afrika in handen viel van Engeland moesten er nieuwe zegels in gebruik genomen worden voor zowel het postale als het fiscale verkeer. Vanaf 1915 werden hiervoor zegels van Zuid Afrika gebruikt en worden beschouwd als voorlopers. Van de hoofdstad Windhoek zijn de bekendste stempels bekend. Ze komen zowel voor met de plaatsnaam “WINDHOEK” als het Duitse “WINDHUK”. Minder bekend maar al enkele keren gevonden zijn belastingzegels van Zuid afrika met stempels uit Luderitzbucht; een grote havenplaats aan de kust. Wat ik nog niet eerder was tegengekomen waren de plaatsen Okahamja en Gobabis. Okahamja ligt meer dan 100 km ten noorden van Windhoek en Gobabis ca. 250 km ten oosten van Windhoek; vlak bij de grens van Botswana. 

Vier verschillende plaatsen als voorloper: Windhoek ; Luderitzbucht; Okahamja en Gobabis. Het stempel van Windhoek meldt nog “D(eutsch) Sud West Afrika.

Dat er met het stempel ook wat mis kan gaan is te zien bij dit voorbeeld van een voorloper gebruikt in Windhoek. In dit stempel is het cijfer “1” van (19)21 kopstaand gedrukt. Deze fout is ook met andere data in 1921 gevonden. Er zijn ook voorlopers van PENALTY- en BOETE zegels gevonden. Ik heb een paar kunnen kopen van een verzamelaar uit Engeland maar er zullen er vast wel meer zijn.

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.
Voor de Boetezegels zijn nog overdrukken in zwart gevonden maar bij het type opdruk van 1928 wordt de Boetezegel uitgevoerd in 2 talen en wel met een verticale druk. Tot dusver is de druk in opwaartse druk bekend. De afgebeelde zegel is gebruikt in 1933, wat vrij laat is voor dat type. Er zijn nog geen Boetezegels bekend met opdrukken op het kleinere type uit 1931. Vanaf 1933 komen postzegels voor met overdrukken voor gebruik als Boetezegels. Dit zijn slechts een paar vondsten uit een gebied waarvan nog veel te melden valt! Wie volgt?

Tagged

Geef een reactie