Een zeldzame plakzegel

Nederland

De plakzegel is een van de meest voorkomende belastingzegels van Nederland en werd voor allerlei doeleinden gebruikt. De meeste waarden zijn veel gebruikt en komen ook als zodanig voor. Een lage waarde vormt vreemd genoeg hierop een uitzondering. Het betreft hier de waarde van 15 cent uit de serie van 1931-1937 ofwel Korte 370. Door een overvloedige aanmaak in voorgaande series werden de waarden in deze serie naar behoefte aangemaakt. 

Dit hield in dat een aantal waarden mogelijk wel gedrukt werden maar nooit tot uitgifte kwamen of nauwelijks zijn uitgegeven. Van de 15 cent wordt vermeld dat deze slechts 3 maanden heeft “gelopen” en werd meer dan 15 jaar later uitgegeven t.o.v. de waarde van 10 cent met opdruk uit 1918 (Korte 357). Het is alleen niet bekend in welke 3 maanden deze zegel heeft gelopen. Het toeval wil dat ik 2 brandverzekeringen heb gezien waar deze waarde op was geplakt.

Fragment van een aanhangsel van een brandverzekering van de gemeente Winterswijk
Met plakzegel, ontwaard op 21-12-1933 in Amsterdam.
Fragment van een aanhangsel van een brandverzekering van de gemeente Winterswijk.
Met plakzegel, ontwaard op 17-12-1933 in Amsterdam.

 

15 cent “den” gebruikt op 23 maart 19??

Van Peter van Huuksloot ontving ik ook een exemplaar maar dan gedateerd 23 maart 19?? Alle zegels in dit artikel hebben geen brugtandingen. Misschien hebben andere leden deze zegel uit deze- of een andere periode. Misschien komen we zo meer te weten over deze zegel.

Bronnen: Archief gemeente Winterswijk ; “catalogus belastingzegels Nederland 1996” door Paul Korte; scan van Peter van Huuksloot.

Tagged

Geef een antwoord