Fiscaalzegels in film?

Overige zegels

Regelmatig worden in films enveloppen getoond met daarop postzegels. Vaak gaat het dan om scenes gesitueerd in bijvoorbeeld de 19e eeuw of de jaren ’20 of ’30, waarbij de envelop een belangrijk bewijsstuk is. Fiscaalzegels zijn een stuk minder zichtbaar in films. Op officiële documenten die getoond worden in (recent geproduceerde) films ontbrekend praktisch altijd de indertijd weldegelijk verplichte fiscaalzegels. Recentelijk zag ik toevallig echter een prima voorbeeld voorbijkomen van een document waar indertijd waarschijnlijk een fiscaalzegel op zou zijn bevestigd.

De film “The Grand Budapest Hotel” (2014) staat bekend om z’n vele details. De film speelt zich in oktober 1932 af in het speciaal voor de film verzonnen land “Zubrowka”, een land dat duidelijk geïnspireerd is op de situatie waarin Tsjechoslowakije zich eind jaren ’30 bevond. In het verhaal vindt er een moord plaats, waar ook documentatie over wordt getoond. Hier een screenshot van een scene waarin een dergelijk document wordt getoond.

Fig. 1: Scene met document met fiscaalzegel erop.

Rechts onderaan het document bevindt zich een “police courts” fiscaalzegel voor dit fictieve land, compleet met stempel van de politie van “Nebelsbad”, de fictieve plaats in het ook al fictieve “Alpine Sudentenwaltz” dat de geografie van dit deel van “Zubrowka” bepaalt. Het zegel is duidelijk geïnspireerd op Britse “police court” zegels, maar let op dat er werkelijk sprake is van een speciaal gemaakt zegelbeeld met de tekst “EMPIRE OF ZUBROWKA” met als waarde aanduiding “Z”.

Fig. 2: Het document compleet met het fiscaalzegel.

Omdat het gaat om screenshots direct vanaf een (digitale) vertoning is het beeld niet vreselijk scherp, maar zelfs met deze lage kwaliteit is de tekst goed leesbaar.

Ben benieuwd of iemand anders bekend is met andere voorbeelden van fiscaalzegels, echt of verzonnen, de getoond zijn in films.

Tagged
Ivo Spanjersberg
Ik verzamel Zuid-Koreaanse fiscaalzegels, zie www.spanjersberg.net voor mijn online catalogus.

Geef een reactie