De verzekeringszegels van Lotisico (I)

Overige zegels

Lotisico (voluit “Eerste Nederlandsche Maatschappij tot Verzekering van Risico in Loterijen”) is een Nederlands bedrijf, opgericht in Amsterdam op 9 juli 1902 door Johannes Gerard Haighton, dat een verzekeringspolis op de markt bracht waarmee men zich kon indekken tegen het risico dat iemand loopt tijdens het meespelen aan een loterij. De polis moest ingevoerd worden in het verzekeringsregister van de overheid ter legalisatie van het document. 

Momenteel is Lotisico meer een beleggingsmaatschappij voor haar aandeelhouders. De polishouders (erfgenamen) kunnen nog wel uitbetaald worden (het verzekerde kapitaal wordt echter minder), maar in vergelijking met het oorspronkelijk ingelegde bedrag (toendertijd tussen 100 en 125 gulden) is dit onder toedoen van inflatie geen gewin te noemen. Uitslagen van de trekkingen worden gepubliceerd op www.lotisico.nl.

De eerste zegels werden eind 1902 in gebruik genomen en voorzien van een ontwaarding d.m.v. een handtekening en datum. De series van 1904 t/m begin 1916 hadden een nummer als perfin, corresponderend met de maand waarin was betaald. Beginnende in januari met een “1” tot en met september met een “9”, oktober met een “0”, november met een sterretje en december met twee gaatjes. Vanaf medio 1916 wordt de perforatie vervangen door een gestempeld cijfer corresponderend met de maand (“1” t/m “12”).

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.
(Dit artikel is in twee delen op de NVFF website gepubliceerd. Dit is deel I van II.)

Tagged

Geef een reactie