Zegeltjes plakken voor het Natuurfonds (vervolg)

Overige zegels

In nummer 60 van ’t Cleyn Segel hebben Fons Overwater en ik geschreven over het zegeltjes plakken voor het natuurfonds. Verder onderzoek bij het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) in Amsterdam leverde nog een aardige set aan extra informatie op. Een van de IVN medewerksters, Eefje van Wissen, heeft het aan het IVN overgeleverde archief van het Natuurfonds doorgespit en kwam daar de bestuursstukken tegen die in inkijkje geven aan het ontstaan van de zegels van de Stichting Nationaal Fonds ter bestrijding van de Natuurontluistering, kortweg Natuurfonds. 

Ontwerpers van de ANWB maakten een ontwerp voor het embleem voor het Natuurfonds met het boompje, en begin 1949 werd aan Joh. Enschedé en Zn te Haarlem de opdracht gegeven om daar 500.000 zegels van 5 cent, 300.000 van 10 cent en 300.000 van 25 cent te drukken.

Toegangskaartje met toeslag 3 cent Natuurfonds (collectie Hanspaul Hager).

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.

Tagged
Theo J.F. Schalke
Ik verzamel Nederlandse fiscaalzegels, spoorwegzegels en aanverwante zegels. Zoals rijn- en binnenvaart bevrachtingzegels en kampeerzegels van de Nederlandse kampeercentrale.

Geef een reactie