De Aangifte (CS50)

De Aangifte

Het is wel eens moeilijk om wat te vinden maar zo nu en dan borrelt er wat op om te kunnen plaatsen. Zo ook voor dit setje belastingzegels van Nicaragua met daarop het uitgiftejaar 2008! Op Ebay te koop aangeboden voor $ 9,99 maar er was niemand die dat ervoor over had. De kleuren zijn voor de waarden: 1Cordoba: rood ; 2C: lichtbruin ; 5C: azuurblauw ; 10C: wijnrood ; 25C okergeel en 50C: olijfgroen. Landsnaam in geel en jaartal in zwart. 

Series zegels Nicaragua van 2008.

Verder kwam er van het Ottomaanse Rijk een kavel en een partijtje waar een opmerkelijke zegel in zat op Ebay. De eerste zegel is een zgn. Fixed Fee van 10 para uit ca 1900 (?) en heeft een rond telegrafisch stempel van Khana bij Bagdad. Het zegeltje zelf staat een paar dubbeltjes maar met dit stempel wilde iemand er £25,99 (ca € 33,-) er voor neertellen. Blijkbaar toch erg schaars. Een andere Ottomaanse zegel was een 10 para Proportional Fee is van serie 1875 met een stempel van de Danube Dampf Schiff Geschellschaft (DDSG) met agentschap “RUSTZUK”.

Navraag en research leerde me dat dit nu Rusuk is en in 1877 als plaatsje aan de onderzijde van de Donau onderdeel werd van Bulgarije. Deze combinatie is daarom vrij schaars. IN een partijtje met 20 andere Ottomaanse zegels bracht het ca $ 20,- op. Het stempel staat op blz 518 van Tchiling Kirian; Austrian PO’s abroad part 7 (RRR). Ook van die aard zijn 2 andere Proportional Fee zegels met opdruk ROUMELIE ORIENTALE. Ze staan in de 2e editie van McDonald voor $ 50,- en zijn zeldzaam. Ondanks kleine schade en inzet van $ 99,99 elk brachten ze … op.

10 Para telegraafstempel Khana ; 10 Para Rustzuk ; 20 Piaster 1875 en 1 Piaster 1879 in Roemelie Orientale.

Niet via internet maar door toeval kwam ik erachter dat er van Basutoland iets nieuws te melden was. Er staan nog geen jaartallen van o.a. serie 1946 van Zuid Afrika met opdruk “Basutoland” en die zullen mogelijk nog niet in de nieuwe Commonwealth catalogus van Barefoot komen omdat deze al bijna af is. Het werk van Brian trotter toont o.a.een 2 shilling met het jaartal “48”. Meestal is er afgezien van Zuidwest Afrika maar 1 jaartal bekend bij deze overdrukken en aangezien ik zelf het jaartal “47” had was “1+1=2” snel gemaakt”. Ik hoop dat voor de toekomst deze gegevens dan wel in een catalogus voorkomen. Wat binnenkort wel te vinden is in de nieuwe Commonwealth is een nieuwe overdruk van de vermakelijkheidsbelastingen van Zuidwest Afrika. Een beetje bij toeval ontdekt door correspondentie met en door John Barefoot en daarom het vermelden waard. Dat dit type zegel op verschillende manieren is overdrukt blijkt al uit de huidige gegevens. De ene keer is de Afrikaanse tekst als 1 rij over de velbreedte gedrukt; om en om met de Engelse tekst. Een andere druk heeft dit om en om op de zegels zodat deze (moet) matchen met de taal op de zegel. Ook dat komt niet altijd voor.

Uit hetzelfde land maar op een heel ander vlak is dit fragment dat me door de heer Gantze uit Namibie is gestuurd. Het toont een blad met een maandelijkse inlandse belasting in Windhoek. Ik heb hier enige tijd geleden al eens wat van gemeld uit een artikel van F. Beck van na 2000 maar had toen alleen scans van zwart-wit afbeeldingen. De 1/7 wordt al gebruikt vanaf 1943 en de 2/7 toont geen duidelijke datum. Wat hierbij opvalt is de overdruk in rood van “2/7” om de verouderde waarden op te waarderen. Van een opdruk wordt in dat artikel geen melding gemaakt. Ik hoop hierover later meer te kunnen melden.

Vergrotingen van het veld met links Basutoland 2/- (19)47 en rechts (19)48.
Blad uit boekje met lokale belastingzegels van Windhoek in 1957.
Merk op dat mei 2x voorkomt ipv april en augsutus 3x ipv. juni en juli.
Druktypen van de 5c vermakelijkheidsbelasting ca 1961: Links:”Arial” type opdruk en korte “c” can cent; Rechts: “Times Roman” type opdruk en “c” met serifs.

We blijven in hetzelfde land maar nu genaamd Namibia. Van de heer Gantze komt de melding van een nieuwe waarde van N$ 5,- als zelfklevende zegel. Het jaartal kan als bij voorgaande zegels 2006 zijn maar is nog niet zeker. Kleur is in lichtblauw met zwarte opdruk.

N$5 van Namibia

Van Nederlands-Indië kwam deze aparte kwitantie te koop om losloon van een schip te betalen. Het is in niet al te beste staat en werd voor $ 9,99 te koop aangeboden. De zegel van 5c is qua waarde niet zo bijzonder maar het documentje is wel apart. Het bracht uiteindelijk wel $ 11,50 op.

Kwitantie uit 1886 voor losloon van het schip Batavia komende van Singapore naar Soerabaia. Met 5c plakzegel.

Tot zover deze rubriek!

Tagged

Geef een reactie