Een nieuw licht op de spoorwegzegels van Nederland

Nederland

In 2004 is door de heer Bill Weinberger ontdekt dat de uitgave spoorwegzegels van Nederland, 1934-1934, op gewoon en fluorescent papier is gedrukt. 

Er is hierover niets gepubliceerd om een paar redenen:

 1. Toen het boekje “Spoor en post” klaar was, was het gebruik van de UV-lamp niet alledaags, behalve bij het opsporen van vervalsingen en het bestuderen van afstempelingen
 2. ”Spoor en post” werd als af beschouwd, omdat het alle tandingen benoemde (wat naar later bleek, niet waar is) en tevens werden de kleurvariaties bij de laatste uitgave als niet belangrijk beschouwd, dus men dacht er niet aan om de zegels onder de UV-lamp te leggen.

De heer Weinberger wist uit ervaring dat kleurvariaties bij de zegels verschillend reageren (en vermoedde dat er verschillende papiersoorten waren gebruikt) als ze onder een UV-lamp worden gelegd. Maar er was geen reden om aan te nemen dat een gelig oplichtende papiersoort tevoorschijn zou komen. Grote verassing, want wat dit veroorzaakte was een chemische witmaker waarvan onduidelijk was dat het zoveel jaar geleden werd gebruikt.

Resultaten van Weinberger:

 • A) Yellow Perf 11×10-3/4
  1) Normal paper, stamps in a variety of shades. Have all except the 50c.
  This is strange because the 50c is the most common denomination. It may not exist.
  2) Very bright Fluorescent paper. Have 13 values
 • B) Yellow Perf 11×11-1/2. Normal paper, stamps in variety of shades. Have
  complete.
 • C) Red Perf 11×10-3/4. Flour Yellow paper. Stamp is Orange. Have 13 values.
 • D) Red Perf 11×11-1/2.
  1) Normal paper. Stamp is Orange. Have 14 values.
  2) Flour Yellow paper. Stamp is Brown. Have complete.

Meer details over de guldenwaarden: er zijn verschillende afstanden tussen het cijfer en de vermelding “GLD” en bij de meeste verschillende series ook nog dikke en dunne schrijfwijze van GLD. Het is ook mogelijk om de series met de gele zegels, A1 en B, te scheiden in licht en donker bruin, omdat dit effect na UV-belichting verkregen wordt.

Tagged

Geef een reactie