De nationale spaarzegels van Zuid-Afrika

Buitenland

In CS49 publiceerde Giovanni Palazzo een artikel over de spaarzegels van Zuid-Afrika. Deze zegels stelde hij voor gebaseerd op de ontwikkelingen in Zuid-Afrika zelf, namelijk van de Unie van Zuid-Afrika naar de (onafhankelijke) Republiek van Zuid-Afrika. 

A: Spaarzegels gedurende de Unie van Zuid Afrika
Deze 2-talige spaarzegels van de Unie van Zuid Afrika werden op het postkantoor voor de aankoop van leencertificaten van de Unie. De paren waren in het Engels en Afrikaans en werden gedrukt op papier met een horizontaal watermerk springbok met perforatie 14 ½ x 14. Groene en gouden kleurem werden gebruikt op een witte achtergrond van het vignet dat een schip toont in de ruwe zee. Een 2-talige kaart, bekend als de U.L.C. 40 was hiervoor beschikbaar en als deze met 21 zegels van 9 pennies elk werd gevuld kon deze worden ingeruild voor een lening aan de Unie van 15 shilling en 9 pennies. Er werden geen postzegels opgeplakt en als het formulier zoek raakte kon er geen teruggave geclaimd worden.

Fig 1: Voorbeeld van zegels en spaarkaart uit de Unie periode.

Het postkantoor had 80.000 kaarten gedrukt voor distributie tussen 1941 en 1942. De ongevouwen zijde van deze kaart is 20n ½ x 14 cm en op de achterkant staat de slogan “geef een complete kaart cadeau aan een vriend” afgedrukt. Zo af en toe werd het document door mijn schoonvader aan mij gegeven en na 63 jaar is dit nog steeds een mooi cadeau zoals het goed bedoeld was door het postkantoor. In de rechter onderhoek van de kaart moest een datumstempel gezet worden waarop de lening aan de Unie was verlangd en daarom gaan we ervan uit dat de spaarzegels ongestempeld bleven omdat ze geen postale waarde hadden. Elke aanvullende info van de lezer wordt met dankbaarheid aanvaard.

Fig 2: Slogan voor de promotie van de Unie Leencertificaten.

B: Spaarzegels gedurende de Republiek van Zuid Afrika
Meer dan een decennium geleden kocht ik deze spaarzegels van de Republiek van een lokale handelaar in Durban en ondanks enige navraag ter plaatse; zonder succes overigens; besloot ik uiteindelijk om alleen nu daar een verhaaltje aan te wijden. Zoals u op deze afbeeldingen kunt zien werden ze 2-talig gedrukt en daarom zoals gewoonlijk vertikaal in het engels en Afrikaans op papier zonder watermerk afgedrukt.

Het ontwerp toont een bruine uil staande op 2 boeken met een lichtgroene achtergrond terwijl de met horizontale lijnen gevulde waarde (5c) en het opschrift ook in het bruin waren afgedrukt. De balk onderin is ook bruin met blanco tekst de woorden “NATIONAL SAVINGS / NASIONALE SPAARGELD”. Bij een controle van de tandingen kwam ik erachter dat er sprake is van 2 tandingen. De waarde links heeft perforatie 14 terwijl de waarde rechts tanding 12 ½ heeft.

Fig 3: Diverse typen van de 5c uit de Republiek.

De waarden met perforatie 14 zijn gemakkelijk te herkennen omdat het erop lijkt dat de woorden “Republic of South Africa” iets dikker gedrukt is t.o.v. de uitgifte met tanding 12 ½ . Dit is duidelijk zichtbaar d.m.v. een vergrootglas. Een andere identieke waarde maar uitgegeven in een kleinere fotografische druk heeft de tanding 13 ½ x 14. De enige gebruikte zover bekend bij mij laat een poststempel zien van pretoria uit 1978. Hoewel deze waarden relatief modern zijn is er niet al te veel van bekend maar ik denk door interesse te wekken bij andere verzamelaars moet het mogelijk zijn om nieuwe ontdekkingen te registreren.

Tagged

Geef een antwoord