De Aangifte (CS42)

De Aangifte

Op Ebay worden weer diverse zegels te koop aangeboden die nog niet in catalogi zijn verwerkt. 4AWE stamps in Libanon kwam begin september met een zegel dit dit jaar werd uitgegeven. Het is een 1000 Pond ter ere van het 10-jarig bestaan van het financieel instituut van het Ministerie van Financiën en bevat een zilveren monogram. Het blokje was bij het schrijven van dit artikel te koop voor $ 4,-. Dat gold ook voor deze Justitiezegel van 50 Piasters uit 1984 op document met startprijs $ 9,99. De Justitiezegel staat niet in het wek van Duston. Beide werden echter toen niet verkocht. 

Jubileumzegels van Financien en niet genoteerde Justitiezegel op document.

Ook werden er in October een aantal zegels van de stadsgemeente Palembang uit Nederlands Indie aangeboden.
Tot dusver waren alleen de linker- en de middelste zegel bekend. Op internet werd de middelste- en de rechterzegel aangeboden voor resp. $ 22,- en $ 20,- en werden ook voor dat bedrag verkocht!

Verschillende typen van Palembang: serie ca 1930? ; o.a. 1942 en 1947.

Een ander apart geval was deze belastingzegel uit Turkije. Het is voorzien van een poststempel van een Duits postagentschap in Constantinopel uit 1884 zoals er wel meerdere landen deze in Turkije hadden na het verdrag van Lausanne werd deze in 1923 gesloten. Deze postagentschappen gebruikten hun eigen zegels met vermelding voor de Levant. Daarom is het opmerkelijk deze afstempeling te vinden uit 1 – 6 – (19)10. op een 10 Para “fixed fees”uit 1900. Dit zegeltje staat in McDonald afhankelijk van de tanding $ 0,25 – $ 1,- maar bracht met dit stempel $ 262,50 op!

Door een Duits postagentschap postaal gebruikte Turkse belastingzegel.

Ook van Turkije een verticaal paartje Colis Posteaux volgens de inzender uit 1913. In McDonald kon ik deze niet vinden en in Yvert ook niet. Misschien daarom wel goed voor $ 52,-

In Oktober werd mijns inziens interessant materiaal van Macau aangeboden door Macauauction waaronder enkele op document. Het gaat hier om de klassieke postzegels van Macau die zijn voorzien van diverse opdrukken en waardecorrecties voor fiscaal gebruik. Als losse zegels werden hiervoor al behoorlijke prijzen voor betaald en $ 30,- was geen uitzondering. Daarom eens te meer een verrassing dat dit soort zegels ook op document te koop werden aangeboden. De biedingen waren daarom ook evenredig. Onderstaande voorbeelden leverden resp. $ 192,50 en $ 202,50 op.

Colis Postaux van Turkije uit 1913 en document van Macau met 1A/18A/300R uit 1920.
Fragment van document uit 1923 met o.a. 1A/6A/15R.

Er werd een serie telegraafzegels van Eduard VII uit India aangeboden. Dit waren proeven die op stroken karton waren geplakt en allen de kleur lichtpaars hadden. Het startbod was al hoog maar de opbrengst was des te groter: ca $ 670,-.

Proeven van telegraafzegels van Eduard VII in India.

Ook goed voor een goede notering was het onderstaande document uit Griekenland waarvan de zegels apart waren gescand. Deze zegels van de Olympische Spelen uit 1906 waren van een overdruk voorzien voor gebruik als belastingzegel. Ze staan in McDonalds als schoolbelasting onder No 1 uit 1920 voor $ 75,- en No 3 uit 1922 voor $ 75 en in het werk van Barefoot voor resp £50 en £75. Het document bracht $ 127,50 op.

Fragment van school document.

Tenslotte iets wat niet via de veiling werd aangeboden maar de heer Oranje me kon tonen: Een legeszegel op document van de stadsgemeente Magelang in Nederlands Indie uit 1935! Documenten als deze van de stadsgemeenten zijn vrij zeldzaam en de rooivergunning zoals deze op de afbeelding is te zien is een genot voor de ogen van de liefhebber. Deze rooivergunning gaat niet zozeer over het rooien van bomen etc maar over het plaatsen van een schutting die op de rooilijn ofwel eigendomsgrens wordt gezet. De schutting mag alleen van deugdelijk (oud) Djattihout gemaakt worden ; moet netjes zijn afgewerkt en geschilderd en maar niet naar buiten openen. Voor Nederlandse gemeenten bestaan ook dergelijke vergunningen maar ik heb dusver nog nooit een vergunning gezien die een schutting van een bepaalde inlandse houtsoort voorschreef.

Rooivergunning van de gemeente Magelang uit 1935 in Nederlands-Indië.

 

Tagged

Geef een reactie