De Aangifte (CS80)

De Aangifte

Hoewel er genoeg veilingactiviteiten waren, was ik zelf meer bezig met andere dingen voor deze hobby en heb ik dit keer minder vondsten bij elkaar geharkt dan ik normaal bespreek. Ik begin maar eens met een belasting waarvan ik ook geen oog zou dicht doen als ik die kreeg: een nachtbelasting van de gemeente Stuttgart in Duitsland. Het blijkt een belastingzegel te zijn om langer open te kunnen zijn voor cafe en bar M.A.X.I.M dan de politieverordening aangeeft. Overtreding van de tijden komt neer op een boete die 10x de betaalde belasting. Hoewel dit een aparte zegel is uit 1922, werd er geen enkele bieder wakker om te bieden. $ 28,99 was blijkbaar te verblindend voor de beurs.

Fig.: Nachtbelasting Stuttgart 1922

In de USA, met name in de staat Tennessee moet je belasting betalen op munitie! Denk je je laatste kruit van je saldo te hebben verschoten, komt de fiscus om de hoek kijken. Het is in dit geval een SPECIMEN exemplaar met een klein kaliber gat erin. Met een inzet van $ 6,- vond niemand het echter de moeite een schot voor de boeg te doen. De zegel dwaalt nu rond onder de noemer “buy it now” totdat deze een treffer vindt.

Fig. 2: Links: Munitiezegel Tennessee. Rechts: Proef 7/6 N. Rhodesia.

Een ander stukje fijnproevery was een blokje met de 7/6 George V “Admiral” van 1924 uit Noord Rhodesië dat in een hoek van een groter stuk papier ongetand was gefabriceerd. Zoals wel vaker bij proeven, werd de zegel met een gat doorboord. Om dit stukje papier te kunnen kopen, moest je wel een gat in je portemonnaie maken. Het fragmentje ging voor $ 90,55 van de hand.

Fig. 3: Libanon 1920: Notary Fee No 1 $200 Duston 2000. $377

Uit Libanon dook in maart dit documentje op. Het was een briefje van een arts voor inwendige- en geestelijke ziekten. De 2 belastingzegels waren 2 notariele zegels uit 1919/20 die in de Duston 2000 als No 1 genoemd wordt voor $ 200,- per stuk. De opbrengst van $ 377,- vind ik dan nog een koopje gezien de zeldzaamheid van de zegel.

Fig. 4: Franse tabakskaart uit 1946

Van Frankrijk vond ik een tabaksboekje uit 1946 met een speciale belastingzegel van 20 Fr. Er was geen interesse voor en het werd tegen de inzetprijs van $ 4,- verkocht. Ik kon deze zegel niet in de Yvert terugvinden. Jammer voor de verkoper. Hij zag een potentiele opbrengst in rook opgaan.

Fig. 5: Thuishulpzegel van een gemeente uit het verenigd Koninkrijk.

Tenslotte nog een zegel voor een onderwerp dat de gemoederen in Nederland al een poosje bezig houdt: De Thuiszorg. Ik heb inmiddels al andere plaatsen gezien en andere typen. Wim Jansse vertelt hierover meer in zijn Periodieken. Deze zegel komt uit het Verenigd Koninkrijk en wel uit de gemeente Derbyshire. Voor £1 kon je een bepaalde vorm van zorg inkopen. De verkoper dacht uit de zorgen te kunnen komen met de verkoop van deze zegel maar voor $ 2,- kwam er geen enkele hulp van een koper.

Tot de volgende keer.

Tagged

Geef een reactie