Maritieme mysteries Van Kreta

Buitenland

In de loop der jaren heb ik 2 exemplaren gevonden van de Fixed Fees serie 1890 van 1 piaster van de Messageries Maritimes en 1 van de ROPiT van 10 para; alle met agentschap Constantinopel. Het vreemde hier is nu dat alle drie het handstempeltje type II hebben dat op Kreta werd gebruikt om de belastingen te verdubbelen. Omdat de belasting gold voor Kreta en niet voor Constantinopel, denk ik dat de maritieme stempels hier bij AANKOMST zijn aangebracht. Dit terwijl je voor Kreta normaliter herkomststempels van de agentschappen ziet. Aanvullingen welkom.

Fig. 1: Voorbeelden van Kreta met maritieme stempels van Constantinopel.

Dan heb ik al een tijdje een belastingzegel van serie 1906. De vraag is oven of het hier om een Lloyds stempel gaat ; Florio – Rubattino of een andere (scheepvaart) maatschappij.

Fig. 2: Andere voorbeelden.

Het werk van Tchilinghirian en Stephen meldt dat het eerste agentschap van de Lloyds op 1837 in Canea is geopend. Candia en Rethymno volgden in 1858. Gezien het feit dat elk agentschap zijn eigen stempel had en er verder geen andere bekend zijn, twijfel ik zelf of dit wel een Lloyds stempel is. “(AGENZIA PRI)NCIPALE in CANEA” kan ook een andere Italiaanse maatschappij zijn. Het is echter geen Florio-Rubattino omdat die bekend is met een cirkelvormig stempel EN zij noemen hun algemene kantoor voor Kreta niet zo, dat in feite in Suda Bay zat. Het postkantoor zat wel in Chania. De Les Messageries Maritimes maken wel gebruik van van “principale” stempels zoals een voorbeeld hieronder van Constantinopel maar voor Kreta is alleen een gewoon agentschapsstempel voor het hele eiland bekend en de tekst wijkt af vanwege de taal. De vraag wordt wat er in de grote letters onder de regel staat.

Wie kan mij hiermee helpen?

Tagged

Geef een reactie