Ken uw gemeentelijke zegels: Ginneken en Bavel / Nieuw-Ginneken

Gemeentes

Ginneken en Bavel; gelegen ten zuiden van Breda bestond destijds uit Bavel, Galder, Ginneken, Strijbeek en Ulvenhout. In 1927 had Breda al een deel van de gemeente geannexeerd en onder invloed van de bezetter volgde in 1942 het dorp Ginneken. Het restant is toen omgedoopt tot Nieuw-Ginneken. In 1997 is dit deel uiteindelijk samengegaan met Alphen en Riel en Chaam. E historie van Ginneken en Bavel vermeldt ook een aantal andere gemeenten met wie zij een gronduitwisseling hadden maar aangezien deze vrij klein zijn wil ik zie bij een fusie met de andere gemeenten bespreken.

Links: Ginneken en Bavel. 16214 inwoners (opgeheven in 1-1-1942). Rechts: Nieuw – Ginneken. 12131 inwoners (opgeheven in 1-1-1997).

Het wapen is opgedeeld in 3 velden, te weten linksboven in goud een rooster in sabel van de Kerkpatroon van Ulvenhout; rechts in zilver de koe in keel (roodtint) in het veld in het veld van sinopel (groentint) van de kerkpatroon van Bavel en onder in rood de kruisjes van de Baronie van Breda. Het wapen werd al als zodanig vermeld in 1744. Na de opsplitsing in 1942 heeft de nieuwe gemeente Nieuw-Ginneken het bestaande wapen overgenomen. (Bron: www.ngw.nl)

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.
Tot de volgende keer!

Tagged

Geef een reactie