Een Meervoudig Belast Ritje: Aanvulling (CS27)

Overige zegels

Op de bijeenkomst van November 2002 ontving ik van de heer C. Spoelman een fragment van een aanvraag voor een rijexamen. Hierbij wil ik inhaken op het artikel dat is gepubliceerd in C.S. No 23 van januari 2002. Hierbij worden een aantal rijexamenzegels besproken die op de verenigingsveiling zijn aangeboden. In het artikel werd melding gemaakt van gebruik tot 1962. 

Het afgebeelde documentfragment toont echter een aanvraag van een latere datum en wel van maart 1964. Het lijkt erop dat deze aanvraag 2x is gebruikt voor dezelfde persoon. De eerste zegels; samen f 9,50 zijn met een zwaar andreaskruis afgestempeld waarna een hogere waarde van een latere serie van f 11,- over de afgestempelde zegels is geplakt en deze is daarna ook weer ontwaard met een andreaskruis.

Het komt wel voor dat een document vaker wordt gebruikt voor hetzelfde doel maar niet op deze manier. Een ander voorbeeld is een paspoort of ander reisdocument waarvan de pagina’s bij een bezoek aan een land beplakt werden door belastingzegels. Bij een eventuele verlenging werden er nieuwe belastingzegels bijgeplakt.

Ik hoop dat er lezers zijn die meer kunnen melden over dit onderwerp.

Tagged

Geef een reactie