De belastingzegels van Kaap de Goede Hoop (I)

Buitenland

Voor velen is het verzamelen van (belasting)zegels een beleving van verschillende elementen. Een aantal van deze elementen worden gevoelsmatig beleefd terwijl anderen weer fysiek worden ervaren. Zo zal een studie van de verzameling soms adembenemende ervaringen opleveren en bij het bekijken van een stukje papier, dat ooit eens als boom uit de aarde ontsproot, je in vuur en vlam kan zetten als je deze uit een bakje met water hebt gehaald en daarbij iets unieks ontdekt. Daarmee beleef je de elementen lucht, aarde, vuur en water in een kort ogenblik. Dat dit zich kan laten uitbetalen in klinkende munt maakt het rijtje met metaal compleet. 

De echte filatelist of hier beter gezegd fiscalist is met dat laatste minder bezig. Het begint voor hen met het bekijken van de afbeelding van de zegel, gevolgd door controle van de andere uiterlijke kenmerken zoals het meten van tandingen en afmetingen. Daarna volgt de achterzijde. Dit beperkt zich vaak tot het al dan niet waarnemen van een watermerk.

Nu kun je dit scenario bijvoorbeeld voor de belastingzegels van Kaap de Goede Hoop volgen en als je braaf de standaard catalogus daarop naloopt ben je snel klaar. Voor mij niet echt iets om warm van te worden. Nu kennen de belastingzegels van kaap Goede Hoop een scala van varianten waar nog geen melding van wordt gemaakt. De meeste variaties komen voor in de eerste serie getande zegels maar naarmate de decennia volgen loopt dit hard terug.

In 1865 wordt de eerste getande serie uitgegeven met waarden van een ½ d t/m ₤50. Een aantal zegels zijn gekenmerkt met het schrift rond het medaillon “STAMP ACT 1864” en de overige met “GOVERNMENT OF CAPE OF GOOD HOPE”. Het watermerk wordt “Crown CC” genoemd vanwege het kroontje en een dubbele “C”eronder. Dit is op de achterzijde in spiegeldruk te zien.

Variant watermerken : kopstaand (voorzijde gezien) en gespiegeld (achterzijde gezien).

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.

[Dit artikel werd in meerdere delen op de website gepubliceerd. Dit is deel 1 van 3.]
Tagged

Geef een reactie