Dating in the Homelands

Buitenland

De belastingzegels van de thuislanden van Zuid-Afrika zijn een hoofdstuk apart. De gebieden zijn nooit officieel erkend door andere landen, alleen door Zuid-Afrika zelf. We hebben het hier over Bophuthatswana, Ciskei, Transkei en Venda. Uiteindelijk zijn deze gebieden weer opgeheven en werden weer een deel van Zuid-Afrika maar de erfenis is er één die nog niet is uitgezocht.

Een aantal jaren geleden doken de eerste belastingzegels van de thuislanden in Zuid-Afrika op en werden op de landelijke veilingen tegen bedragen van R 10.000,- aangeboden (toen nog circa ƒ10.000,-). Er gingen verhalen rond dat de archieven waren geplunderd en dat dit materiaal nu op de veilingen werden aangeboden. Een schrijver over deze zegels riep op deze zegels besmet te verklaren en daarom niet (voor deze prijzen) te verkopen. Het werd een aantal jaren stil rond deze zegels totdat pakweg 2005 de zegels in ongebruikte staat weer in series opdoken.

Een serie werd nu voor prijzen van US$ 100,- tot 150,- aangeboden en zo kon je op één zegel na alle belastingzegels compleet krijgen, inclusief de penaltyzegels. Eén van de penaltyzegels was volgens de verkopers van de andere zegels zo zeldzaam dat deze er niet bij kon zitten. Het verhaal ging dat er van die zegel maar 50 vellen waren gedrukt. We hebben het over de R50 penalty van Transkei.

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.
Tagged

Geef een reactie