Districtszegels van Kreta zijn (weer) compleet!

Buitenland

Misschien een vreemde mededeling maar zo is het wel! Wie in het bezit is van het jubileumboek van de Cretabank uit 1996 met de geschiedenis van de belastingzegels van Kreta, had het ook kunnen ontdekken. Het belangrijkste probleem is volgens mij dat de meeste mensen de verschillen in de Arabische handstempels niet kunnen zien.

Wat was er in 1996 officieel bekend? De districtstempels van Rethymno (type III) en Chania (type IV). Deze 2 worden het meeste teruggevonden op de proportional fee zegels van serie 1879 en in mindere mate op die van serie 1875. Dat is ook logisch omdat de stempels, voor zover de stempels duidelijk genoeg zijn, onder aan een jaartal hebben, namelijk ١٢٩٥ ofwel het Arabisch jaar 1295 (1878). Het stempel is in of kort na dit jaar op Kreta ingevoerd en is tot ca. 1890 in gebruik gebleven. Ze komen (normaliter) niet op de zegels van 1890 voor.

In het nieuwe werk voor Griekenland en Albanië van Barefoot wordt voor de eerste keer een 3e districtstempel getoond: dat van Kandia. Het is tot dusver alleen gevonden op een 1 Piaster proportional fee van serie 1890. (type IX)

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.
Wie goed kijkt ziet zelfs een blauwgroene overdruk halverwege. Het gaat hier om een zegel voor overdracht en aankopen van onroerend goed uit 1888-1889. Alleen de waarden tot 10 Piaster zijn teruggevonden in de archieven van Rethymnon. Wat er dan wel in het stempel staat is voor mij dan nog een raadsel. Het stempel is volgens mij ook niet compleet. De vermelding in Barefoot bij de normale proportional fee zegels klopt daarom niet (meer). Een mooie slotconclusie zou kunnen zijn: on(t)roerend (maar niet) goed!

Tagged

Geef een reactie