De Aangifte (CS68)

De Aangifte

Het blijft een verrassing waar je tegen aan loopt. Ik heb wel een voorkeur voor zegels maar soms komen er ook gebieden die ik niet verzamel aan bod. De volgende zegel. Voor zover de geleerden het daarover eens zijn, zou uit 1841 komen en is mogelijk de eerste belastingzegel van Griekenland. Een afbeelding hiervan staat ook in de Griekse uitgave van Barefoot afgebeeld maar dan zonder waarde. Er kwam kort daarna zelfs een boekje op Ebay over een studie van deze zegel. Ik vond de zegel niet echt lijken op het voorbeeld dat Barefoot in zijn werk had staan. Het leek mij wat aan de moderne kant. Toch lieten de biedingen een ander verhaal zien. De zegel bracht uiteindelijk $ 256,07 op.

Ik blijf nog even in de regio met een soort paspoort uit 1921 voor een vrouw, waarmee zij van Cyprus naar Cilicië, een gebied in het Osmaanse Rijk kan komen. Het stuk is enerzijds met een 45 piaster plakzegel van Cyprus voorzien (serie 1912 of mogelijk al serie 1921) en een Osmaanse tabakzegel met een overdruk van 100 Piaster en afgestempeld in Mersina. De zegel zonder stempel is van 1916 maar in deze combinatie kon ik de zegel noch in McDonald noch in het werk van Sűleymaniye vinden. Het document werd uiteindelijk voor $ 136,50 verkocht.

Nog iets aparts uit de regio is een begrafenisformulier voor de Griekse gemeenschap in Alexandria, Egypte. Deze gemeenschap heeft eigen belastingzegels binnen Egypte. De blauwe zegel van 20 Drachme zit op een document uit 1953. Dit “certificat d̀ inhumation (certificaat van ontmenselijking?) ging voor slechts $ 15,64 naar een andere eigenaar.

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.
Tot de volgende keer.

Tagged

Geef een reactie