De Aangifte (CS95)

De Aangifte

Het jaar 2019 heeft een aantal veilingen aan het einde van het jaar gekend maar ik heb niet overal wat vandaan gehaald. De oogst is daarom beperkt. Het volgende document uit Zululand is een handelsvergunning uit 1891 voor het hebben van een winkel voor 1 jaar . Veiling weet ik even niet meer maar was mogelijk Spink. Inzet of opbrengst was £2100,-. Opvallend is hier de combinatie van 9/- en 1/- zegels om zo groepen van 10/- te krijgen.
Bovenin zitten 14 zegels zodat, als de verdeling gelijk is, in dat deel al sprake is van £3/10/-. Onder is nog eens 2/- te vinden.

Vergunning voor het voeren van een winkel voor 1 jaar in Zululand

Ik blijf nog even in Afrika en Ga naar het documentje uit Tanganyika dat in 2019 op een veiling (Spink?) werd aangeboden. Het is de eerste keer dat ik een compleet stembiljet zie maar dan wel een zonder naam. De zegels worden voor bedragen tussen de $200,- en $500,- aangeboden maar een document als deze is wel heel bijzonder. De inzet (?) was £550,-. Daar kan menig stem van overslaan maar vind maar eens een tweede document…

Stembiljet uit Tanganyika

Van Irak werd in december op Ebay een veldeel met opdruk aangeboden. Teksten zoals “on his majesty’s service” en “from the office of the civil commissioner of Bagdad” lieten menig liefhebber niet onopgemerkt voorbij gaan. Het blokje bracht uiteindelijk £650,- op ofwel gemiddeld £81,25 per zegel.

Gedraaid veldeel 10 piaster zegels fixed fee serie 1916 voor in Bagdad

Een andere zegel uit Irak was een Ottomaanse theaterbelastingzegel met daarop vaag in grote letters “IRAQ” te zien. Barefoot meldt deze zegel als No 7 maar dan met een kleine opdruk voor £35. Kort daarvoor werd eenzelfde zegel aangeboden en bracht $ 120,75 op. Deze zegel bracht $ 126,50 op. Ik denk dat de inzender wel van de voorstelling heeft genoten.

Theaterbelasting voor in Iraq uit 1917

Tenslotte 2 documenten uit Nederland die niet zo vaak worden aangeboden. Het gaat om 2 verschillende bewijzen van inlevering van een distributie stamkaart.Het linkervel is op 1-11-1945 afgeven en is een andere formulierstijl dan het rechter exemplaar, afgegeven op 12-3-1946. De documenten werden ook verschillend gewaardeerd. Het linker document bracht uiteindelijk $ 10,56 op en het rechter document $ 36,-.

Twee bewijzen van inlevering distributie stamkaart uit Nederland

Tot een volgende keer.

Tagged

Geef een reactie