(Recensie) Costa Rica Documentary Revenue Stamp Catalogue

Overige publicaties

Via de heer Van der Vliet kwam ik in het bezit van een exemplaar van de 2e editie van de catalogus “Costa Rica Documentary Revenue Stamp Catalogue”. Het blijkt een boekwerk van 96 bladzijden op Amerikaans formaat en in zwart-witte druk te zijn met prima afbeeldingen en heel veel gegevens over bestellingen, drukkerijen, bestelde oplagen (en eventueel vernietigde aantallen), fouten, herdrukken, “muestra/specimen”-opdrukken, tandingen en papiersoorten. Wat er niet in staat zijn prijzen, maar ik zie dat niet als een gemis! 

(Van scan, helaas geen hogere kwaliteit beschikbaar…)

De eerste 37 bladzijden zijn gewijd aan de “General Documentaries”, waarvan slechts enkele typen bestaan, die elk voor zich zeer lang in gebruik waren of nog zijn (het huidige type dateert al van 1948 ..). De afzonderlijke uitgaven worden gecreëerd door het jaartal in het model te drukken12, bestaande zegels te overdrukken met een jaartal of met een jaartal plus nieuwe waarde.

Naast de “General Documentaries” bestaan er belastingzegels voor specifiek gebruik door overheidsinstanties, hetzij door “general documentaries” van een opdruk te voorzien, hetzij door zegels met een eigen ontwerp te laten drukken. Per instantie kunnen de zegels overigens voor/op tal van documenten worden gebruikt. In totaal zijn er 21 instanties, die dergelijke zegels gebruik(t)en.

Een veertiental private instanties was of is eveneens gerechtigd belastingen te innen. Ook hier hetzij overdruk, hetzij specifiek aangemaakte zegels. Het aantal instanties is overigens geleidelijk verkleind ter wille van vereenvoudigingen en efficiency.

De laatste groep belastingzegelgebruikers zijn de beroepsorganisaties, al zullen de door hen uitgegeven zegels wel voornamelijk bedoeld zijn of zijn geweest om inkomsten voor de organisaties te genereren. Een deel van deze belastingen is inmiddels ook vervallen.

Niet vermeld zijn locale uitgaven met uitzondering van die van Guanacaste uit de jaren 1885-1888. Mogelijk zijn die er dan ook niet, Forbin vermeldt ze evenmin maar is natuurlijk wel erg oud.

Mena-Rohrmoser: Costa Rica Documentary Revenue Stamp Catalogue
Second Edition 2006 by Hector Mena, Rafael Pinto and Fernan Pacheco. Softbound, 96 pages.
Uitgave Society of Costa Rica Collectors & Costa Rica Revenue & Postage Society, ISBN 0-9645247-9-1 (2006)

[NB: recensie uit CS44, mei 2007. De catalogus is niet meer verkrijgbaar.]

Tagged

Geef een reactie