Ken uw gemeentelijke zegels: Princenhage-Beek (Nb) – Prinsenbeek

Gemeentes

De gemeente Beek in Noord Brabant is een verhaal apart. Als je verder terug gaat in de historie moet je eigenlijk beginnen met de gemeente Princenhage. Deze gemeente bestaat sinds 1830 en werd in 1942 veranderd in de naam Beek. In 1951 werd deze gemeente weer opgeheven door een nieuwe naamswijziging en ging verder door onder de naam Prinsenbeek! Het gemeentewapen dat boven wordt getoond is ook toegekend aan de gemeente Prinsenbeek. 

Princenhage was een grote gemeente en had meer dan 13000 inwoners toen het werd opgedeeld in 2 delen. Het overgrote deel ging naar de gemeente Breda en de gemeente Beek ging verder met 3688 inwoners. In 1951 veranderde de naam weer in Prinsenbeek. In dat jaar werd bij koninklijk besluit een gemeentewapen toegekend. Per 1 januari 1997 werd de gemeente opgeheven bij iets meer dan 10.000 inwoners door opdelen tussen Breda en Terheijden.

Wat betekende dit voor de legeszegels? Voor Princenhage nog niets! Ik heb nog geen exemplaren gezien. Wat Beek betreft zijn er enkele teruggevonden van het type waarbij de waarde met de hand wordt ingevuld. Ook hierbij geen data maar schattingen.

Prinsenbeek ging voorlopig verder met dit type zegel en schakelde later over op een smalle rolzegel met waarde. Van slechts 1 zegel heb ik een jaartal.

1970? F 1,- groen en f 2,50 grijs.

 

Tagged

Geef een reactie