Het Provinciaal Stempel “Catalogussen” (I)

Overige zegels

(Deel 1 van 3.) Het zegelrecht op catalogussen is in de fiscale geschiedschrijving en zelfs bij verzamelaars van fiscale parafernalia een grote onbekende. Dat is ten onrechte, want het recht is in twee verschillende perioden in de 19e eeuw bij elkaar meer dan 50 jaar van toepassing geweest als onderdeel van de zegelwetgeving.

’T CLEYN SEGEL nr. 1 uit 1995

In het allereerste nummer van het orgaan van de vereniging ’T CLEYN SEGEL van januari 1995 is een uitgebreid artikel gepubliceerd van P.A.A. Korte getiteld “Verslag van aangetroffen Belasting-zegels Registratie Regtbank van Koophandel te ’s Hertogenbosch, periode 1825-1833”. Aan het eind van dat artikel, op pagina 24, staat het volgende:

Uit het archiefgedeelte van 1832 kwam een complete verrassing. Hier wordt ineens een stempel opgevoerd, dat bij ondergetekende totaal onbekend was, en ook in nog geen enkele andere publicatie vermeld is geworden, ook niet bij Van der Poel. Het is het Provinciaal Stempel “Catalogussen” uitgevoerd in twee waarden namelijk de 1 en 3 cent.

Er staan in het artikel afbeeldingen van de stempels “NOORD BRABAND 1 C” en “NOORD BRABAND 3 C”. Ook zijn er enkele teksten in gepubliceerd van gevoerde correspondentie tussen de Gouverneur en de Regtbank over de betreffende stempels.

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.
Tagged
Fons O
Ik verzamel en bestudeer het Nederlandse zegelrecht van 1624 tot en met 1971.

Geef een reactie