Ken uw provinciale zegels: Zuid-Holland

Gemeentes

Dit keer maken we een reis door de provinciale zegels. De provinciale wapens zijn weer afkomstig van een CD van Ralf Hartemink. De meest bekende zegels zijn die van de provincie Zuid Holland. Deze provincie is in het mid-westelijk deel van Nederland met als provinciehoofdstad Haarlem en regeringszetel Den Haag.

De geschiedenis van deze provincie gaat tot ver in de tijd terug. Het archeologische deel gaat terug tot 10.000 jaar v.C. toen vissers door de moerassen voeren op zoek naar voedsel. De eerste nederzettingen gaan terug tot 3.000 v.C. welke leefden van de landbouw. In het Romeinse tijdperk zijn er ook sporen van aanwezigheid van de Romeinen terug te vinden. De enige “stad”in die tijd was Forum Hadriani (Voorburg) maar was niet zo groot als Nijmegen ; Maastricht of Keulen. Langs de kust waren forten. Rondom de forten vestigden zich later de bevolking.

De Romeinen vertrokken in de 4e eeuw en de Franken veroverden het gebied. Ondanks de aanvallen van Vikingen in 810 bleef men het gebied ontwikkelen. In de 10e eeuw liet men water uit de moerassen lopen en de eerste vormen van het christendom doken op door de oprichting van kleine kerkjes. Vlak voor het jaar 1000 was het gebied van Holland een zelfstandig gebied. De graven van Holland waren dienaren van de Duitse koningen en keizers maar ze begonnen zich steeds onafhankelijker op te stellen. Tegen 1400 hadden ze een gebied veroverd dat ongeveer het gebied van Noord- en Zuid Holland besloeg. Hun zetel was in Den Haag.

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.
Tagged

Geef een reactie