De Aangifte (CS44)

De Aangifte

Ebay blijft voor mij de belangrijkste bron van informatie voor wat betreft onbekende en bijzondere zegels en stempels. Het is verreweg de grootste veilingsite voor belastingzegels geworden met een omzet van meer dan 2500 kavels per week. Let wel: dit zijn de kavels die specifiek met de zoekwoorden “fiscal*” en revenue*” worden gevonden. Soms zitten ze bij andere kavels in of wijkt de beschrijving af van deze 2 woorden. Tel daarbij de vondsten op in een andere taal en je komt makkelijk aan een aantal van 3000 kavels. De veilinghuizen die op internet zitten hebben af en toe fiscaal materiaal. Daarbij is Eric Jackson de grootste aanbieder daarvan. Hij is ook de voorzitter van de Amerikaanse Zustervereniging ofwel de ARA. Verder is het in een enkele keer een vondst van een van de leden. 

Januari en februari leverde weer bijzondere vondsten op uit Nederlands-Indië. Er werden weer diverse voorgedrukte documenten met hoge waarden aangeboden door Javaman maar dat zou een herhaling opleveren t.o.v. de vorige keer. Wat wel interessant was waren de schatkistzegels die nog als proeven op kaarten te zien waren. De scans waren niet al te best maar gaven verder een redelijk beeld. De zegels zijn er in blauw, lichtbruin, rood en groen. Ook werd er schatkistpapier in dat kavel te koop aangeboden. Vrij uniek volgens de aanbieder. Het kavel begon met $ 9,99? Maar eindigde op meer dan $ 545,-!

Schatkistzegels en schatkistbiljet van Nederlands-Indië

Van Zuidwest-Afrika dook in februari deze nog onbekende vermakelijkheids belastingzegel op in postfrisse staat. Dat er 2 mensen waren die hem heel graag wilden hebben bleek in de laatste seconden wel: $ 82,-. Kort daarna werden beide dezelfde zegel als postfris blok van 4 met onderrand aangeboden voor een bedrag van $ 590,-. Beide hadden het vermoeden dat de verkoper op het succes wilde teren en gingen daar niet op in. Misschien een andere keer tegen een redelijker bod. De andere zegel is een postzegel uit 1949 uit Zuid Afrika met overdruk in zwart voor gebruik in Zuidwest-Afrika en verticaal oplopend in rode opdruk voor gebruik als vermakelijkheidsbelasting. Deze wordt op de veiling van Eric Jackson aangeboden. Bij het uitkomen van het blad was de definitieve opbrengst nog niet bekend.

Nog niet bekende vermakelijkheidsbelasting van Zuidwest Afrika.

Van Kreta duikt de laatste tijd ook de ene na de andere verrassing op. Om te beginnen werden er Schoolbelastingzegels met de voor hen bekende “XET”opdrukken aangeboden in combinatie met andere overdrukken voor “Het Koninkrijk Griekenland” en/of overdrukken voor handelsvergunningen in verschillende typen. De kwaliteit was soms matig maar tot dusver zelden aangeboden. Omdat het meerdere zegels betrof waren prijzen van ca. $ 60,- best wel redelijk te noemen. Er staan in het werk van Feenstra ook geen prijzen voor deze opdrukken en Barefoot meldt ze al helemaal niet. In het werk van McDonald uit 1997 is ook niets terug te vinden. Daarom was de volgende zegel met “XET” en “EΛΛΙΝΙΚΟΝ BAΣΙΛEION” als kopstaande druk al helemaal een verrassing. Zonder “XET” staat deze wel in Feenstra en Barefoot. De zegel bracht uiteindelijk $ 56,- op. Begin maart werd deze kopstaande zegel zonder “XET”ook aangeboden en bracht $ 92,10 op. Volgens de verkoper waren er maar 2 vellen met deze variant gedrukt. Een andere opmerkelijke zegel was een 2 Drachme postzegel van Kreta met overdruk voor gebruik als handelszegel maar dan nog zonder de overdruk “Koninkrijk Griekenland”. Deze serie werd in september 1908 uitgegeven. In oktober kwam deze opdruk van “Koninkrijk Griekenland” er ook op.

Deze zegel heeft officieel maar een maand gelopen en gebruikt zal je deze zegel niet veel vinden. Deze zegel echter heeft ook nog een afwijking in het eerste woord van de handelsoverdruk. I..p.v. “ΦΟΡΟΣ” staat er nu “ΦΟΓΟΣ” op de zegel. Ook van deze zegel is nog geen melding gemaakt. Uiteindelijk was de zegel goed voor $ 62,10.

Enkele van de vondsten van Kreta.

4AWE stamps uit Libanon weet de ogen weer te prikkelen met de nieuwste vondsten en uitgaven van dat land. Zo ook voor deze justitiezegel van 200 Piastre die nog niet in het werk van Duston voorkomt. De kleuren zijn groen voor het veld ; bronze voor de munt met roodbruin voor de waarde. Hoewel $ 9,99 geen slecht openingsbod is werd het niet gewaardeerd met een koper. Dit gold ook voor nieuwe belastingzegels met datum 2005 waarbij de inzet van $ 9,99 ook niet werd gehonoreerd. Libanon is echter een interessant verzamelgebied met in het verleden verschillende heersers. Diverse overdrukken op o.a. Franse en Turkse belastingzegels geven hiervan een goed beeld. De waardering hiervoor zal op termijn wel tot uiting komen.

Libanon: Justitiezegel 200 Piaster.

Misschien loop ik nu naast het fiscale pad maar onderstaande zegels van New Zealand heb ik nog nu toe niet in een Stanley Gibbons of Barefoot terug kunnen vinden. Het zijn 4 waarden voor diplomatieke post van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De waarden zijn: $ 1,- in lichtblauw ; $ 2,- in lichtgroen ; $ 5,- in roze en $ 10,- in eigeel. Het hele setje werd voor $ 20,50 verkocht.

Diplomatieke post van Nieuw Zeeland.

Van Palestina dook dit blokje op met misdruk van 5 Dinars van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het werd voor $ 149,99 aangeboden maar bracht geen koper. Van Luxemburg werd dit paspoort aangeboden. De afbeelding toont slechts 1 van de 2 zegels van 100 Frank die er in zaten. Het oude werk van Barefoot uit 1988 toont een serie uit 1934 waarbij een 100fr in blauw; net als deze. Het is moeilijk te zeggen of het dezelfde serie is omdat het paspoort uit de 1953 is. Het paspoort werd voor $ 91,24 verkocht.

Misdruk Palestina en paspoortfragment Luxemburg.

Dat Pakistan nog steeds belastingzegels gebruikt bleek wel weer uit de volgende aanbieding begin maart. Uit 2005 wordt een druk afwijking van rijbewijszegels aangeboden. Je mag er vanuit gaan dat deze zegel pas in de eerstvolgende Commonwealth uitgifte is opgenomen. Er is sprake van een opdruk op de achterzijde van de zegel. De zegels werden voor $ 7,- aangeboden en ook voor dat bedrag verkocht.

Druk afwijking Pakistan; linker paar met deel druk van de voorzijde.

Tenslotte werd uit Syrië dit documentje aangeboden. Het werd voor de telegrafie gebruikt en op een vel geplakt waarop de door te zenden tekst stond. Hiervoor werden vaak belastingzegels gebruikt. Exemplaren van Turkije worden af en toe aangeboden en gaan voor prijzen van ca. $ 10,- of meer weg maar deze zie je zelden. Een koper had hiervoor uiteindelijk $ 63,15 voor over.

Telegraafgebruik van een Turkse belastingzegel met overdruk voor gebruik in Syrië.

Leo Bakx zond me enige tijd geleden een scan van dit bijzondere documentje toe. Het is een kaartje voor de vaccinatie van een kind uit 1957 in Assen. Het Groene Kruis had daarvoor blijkbaar eigen legeszegels in gebruik. De zegel is okergeel van kleur met zwarte opdruk “POLIO INENTING”en “Leges f 1,-“. Ik heb tot dusver alleen iets dergelijks uit Hilversum gezien uit de jaren ’30. Aan de zegel is het niet te zien maar hij zat op een klein bewijsje voor een kind. Misschien kennen andere leden ook iets dergelijks. Ik houd me aanbevolen voor informatie.

Assen: bewijs tegen inenting polio (links) en scan zegel Hilversum op een dergelijk stuk.
Tagged

1 thought on “De Aangifte (CS44)

Geef een reactie